Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Kamp och kapplöpning i cyberrymden
Lör 06 okt 2007 kl 11:00
om it-attacker mot Estland där Ryssland anklagats om it-intrång i Whitehall, Pentagon och tyska kanslerns datorer där Kina anklagas och om USA:s nya Cyberspace kommando Lördag 6 oktober

För en dryg månad sedan meddelade Pentagon att kinesiska hackare tagit sig in i deras datasystem i juni i år. Tydligen lyckades de ta sig in i datorer som tillhör försvarsminister Robert Gates stab.

Enligt Pentagon så gjordes under 2005 över 79000 försök att ta sig in i deras datorer, över 1300 gånger lyckades intrången, bland annat i de prestigefyllda 101 och 82 fallskärmregementenas datorer. 


maj i år upplevde  Estland sin största politiska kris sedan självständigheten från Sovjetunionen. Ett beslut av den estniska regeringen att flytta en bronsstaty i Tallinn orsakade tumult på huvudstadens gator. Samtidigt blev Estland det första landet i världen som tvingades stänga den digitala kontakten med omvärlden när landet blev utsatt för en stor elektronisk attack via internet. Reportage och intervjuer med de två svenska IT-experter, Kurt Lindqvist och Patrick Fältström, som kallades in för att hjälpa till krisdagen den 9 maj. Reporter Cecilia Sobocki.


Bruce Sterling
, it-guru, författare och skribent har i egenskap av att vara grundare till det som kallas ”cyberpunken” skrivit ett otal romaner, essäer och artiklar. Det har bla handlat om hacking, databrottslighet och it-ålderns framväxt. Bla tillsammans med kultförfattaren William Gibson.
I ett flertal krönikor i tidningen Wired har han skrivit om attacken på Estland och i en intervju med Saam Kapadia säger Sterling att Estland bara var början. Och den var allvarlig eftersom den skakade om ett helt land och hade politiska motiv, säger Bruce Sterling. Han misstänker att det kan ha något att göra med en ny mystisk gruppering på internet som använder sig av en kombination av datavirus, trojaner och botnet som fått namnet ”stormworm”.

Per Eurenius, SR:s korrespondent i Berlin, berättar historien om tidningen Der Spiegels avslöjande nyligen där det påstås att den tyska regeringen, statsförvaltningen och kansler Angela Merkels kansli förlorat information i ett datorintrång. Spåren pekade mot Kina och enligt en del uppgifter mot kinesiska armén. I efterhand har Kina förnekat, men också lovat undersöka saken.

Datasäkerhetskonsulten Richard Stagg har mycket kontakt med, och stor insikt i, informationsteknikindustri och hackermiljön i folkrepubliken Kina. När Konflikts Saam Kapadia får tag i honom i Hongkong, där han bor och verkar, säger han att Kina har mängder med mycket kvalificerade hackers. Så om Kina vill finns alla förutsättningar för spioneri och annat via informationsnäten. Men Stagg tillägger att det är något som gäller för alla stormakter.

Kommenterar i studion gör Dan Larsson, nationell incidenthanteringssamordnare på Försvarets radioanstalt, FRA och Joakim von Braun, konsult inom IT-, säkerhets- och underrättelseverksamhet.

Den 7 maj i år tillkännagav USA:s flygvapenminister, Michael Wynne, att ett nytt kommando bildats inom det amerikanska flygvapnet. Kommandot heter Air Force Cyber Command och är placerat vid flygbasen Barksdale i Louisiana. Syftet med kommandot är enligt flygvapenminister Wynne att förlänga USA:s globala beredskap, räckvidd och makt in i detta viktiga nya krigsområde så att USA inte bara dominerar världens luftrum och rymden utan nu även cyberrymben. Enligt tidningen Daily telegraph så jobbar redan 25000 människor på Barksdaleflygbasen med elektronisk krigföring och försvar av elektroniska nätverk.

Det handlar inte bara om att försvara sig mot elaka hackare, vare sig det är den kinsiska folkarmén eller enskilda tonåringar som sitter vid tangentborden. Flygvapenministern framhåller det som kallas ”att leverera operationella effekter på icke-kinetisk väg med ljusets hastighet för att lägga den strategiska grunden för seger”. Med andra ord: USA:s flygvapen eftersträvar att föra krig mot nuvarande och framtida fiender, stater och terrorister, med hjälp av informationsnätverk, internet och nya cybervapen över hela det elektromagnetiska området.

I en exklusiv intervju med Konflikts Mikael Olsson berättar arkitekten bakom USA:s nya cyberkommando, Dr Lani Kass, till helt nyligen chef för US Cyber Task Force, om de strategiska övervägandena i cyberrymden.

Programledare: Saam Kapadia
Producenter: Daniela Marquardt och Mikael Olsson

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 23 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 16 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 09 sep kl 09:03(55 min)
Konflikt
Lör 02 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".