Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Fjärilsbarn först att få hjälp av ny genbehandling
Fre 10 nov kl 14:03
De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Vissa former av sjukdomen är så allvarliga att barnen dör under sina första år, men en allvarligt sjuk sjuåring i Tyskland har nu fått nu hud på 80 procent av kroppen, med hjälp av så kallad genterapi. Vi möter svenske nioåringen Gaston som har en lindrigare variant av sjukdomen, men som är nog så besvärlig i hans vardag, och hör mer om möjligheterna och även riskerna med genterapi.

I Vetenskapsradions veckomagasin hör vi också om hur vi alla tack vare så kallade blockkedjor kan bli digitala medborgare i Estland, och om får som visar sig vara lika bra på att se skillnad på människor som vi är. Dessutom möter vi klimatvisselblåsaren som petades av Trumpadministrationen när han larmade om hur urinvånares byar i Alaska riskerar att spolas bort av en stormflod.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 14.31
  Grá - Osculum Obscenum
  Album: Ramsvarta tankar
 • 14.33
  Kidzup Kids - Les Petits Moutons Tout Blancs
  Album: Les Animaux
  Bolag: KIDZUP DIGITAL
 • 14.53
  Tindersticks - Introduction
  Album: The Hungry Saw
  Bolag: Beggars Banquet
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Rymden visar dold sal i solgudens palats Fre 03 nov kl 14:03(45 min)

Många gåtor omger Egyptens pyramider, och nu har avancerad partikelfysik bidragit till att skapa ännu en. Varför har den mest kända, Cheopspyramiden, ett stort och tidigare okänt hålrum?

Me too i forskningsvärlden Fre 27 okt kl 14:03(45 min)

Blivande kvinnliga läkare som besöker kirurgkliniken blir så avskräckta av machojargongen där att de väljer andra inriktningar, visar en ny avhandling.

Reaktionen på blodlukt visar vilka djur som är rovdjur och vilka som är bytesdjur. Men i vilken grupp hamnar vi människor egentligen? Ny forskning ger svaret.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".