Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:33 min
Ryskamerikansk kärlek: Maria Persson Löfgren: Moskva.
Ons 11 okt 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 11 oktober 2017. Moskva.

Moskva, onsdag.

Med världens tyngsta hamburgare påstods New Yorkborna fira att president Putin fyllde pensionär i lördags. En toppnyhet statliga ryska tv:n, som hade bilder på jätteburgaren med en liten skylt med grattis presidenten på.

Så typiskt att Putin firas med en hamburgare var min första tanke och inte med en jätteblini eller jättepelmini något mer ryskt. Men presidenten är precis som ryssarna egentligen stora amerikavänner - även när diplomatin står på sparlåga.

Det manifesteras på många vis, första gången Putin sjöng offentligt i rysk tv. Vilken sång valde han? Ja, inte var det Kalinka eller Moskovskij belij notj.

Nä, det var Fats Dominos: I found my freedom on Blueberry hills.

Machomannen Putin till häst är som en nutida John Wayne, bortsett att John Wayne alltid var mer påklädd... För inte föddes Putin på nån hästrygg egentligen, han är ett stadsbarn, uppfostrad på gatorna i St Petersburg där det var långt till både hästar och natur. Även andra spektakulära övningar Putin har påminner om the wild wests naturmän.

I ryska tv-kanalen Rossija 24 hörs just nu en trailer för ett program om 50 talets Sovjet och musiken : ja det är I'm gonna rock around the clock tonight till bilder av jitterbuggande sovjetmedborgare.

Förkärleken för det amerikanska syns särskilt väl i mina egna kvarter där det bara finns ett ställe där det säkert alltid ringlar en lång lång kö. Black star burger är en omåttligt populär restaurangkedja, grundad och ägd av en superstjärna, den 34 årig rappare Timati eller Timur Junusuv som han heter egentligen. Blackstar är hans musikproducentbolag, sen blev det klädmärke, tatureringsstudio, radiostation och i fjol burgare. Burger kallas det också på ryska precis som cheeseburger anammats.

Självklart finns också alla andra amerikanska snabbmatskedjor här i Ryssland sen länge, först var Mc Donalds som i början av 90 talet hade de långa köer, som nu finns framför Black star burger.

Då engelska inte var ett språk som sovjetmedborgare fick lära sig i skolan var det lätt att skapa myter kring hur det egentligen var over there. De myterna späddes på rejält när murarna föll och Ryssland invaderades av amerikanska missionärer och B klassfilmer. De där småporriga B klassfilmerna gjorde särskilt stort intryck. På en lång tågresa mellan Moskva och Vladivostok förstod jag varför när jag konfronterades av mina unga ryska medpassagerares uppfattning om hur det var.

Lite variant av det som här brukar kallas för Sjvedskij cimja – eller svensk familj – ett uttryck för att du har många partners och inte lever i typisk kärnfamilj – lite frisläppts så där som de också tänkte att det var i overthere.

Lika falskt och felaktigt som den där födelsedagshamburgaren visade sig vara – någon sådan hade inte skapats i New York till Putins ära och Putin fyller inte pensionär - han nådde officiell rysk pensionsålder för nästan tio år sen.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Den löpartokiga kontinenten: Ekots Samuel Larsson... Tis 13 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Vi behöver äta frukost i en annan verklighet:... Mån 12 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan 12 mars

Utrikeskrönikan 12 mars

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".