Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
Konstlivet i Abu Dhabi, unik inblick i det nordkoreanska psyket och rapport från Stockholms filmfestival
Mån 13 nov kl 13:00
Vi besöker en konstmässa i Abu Dhabi, läser Björner Torssons nya diktsamling, ser nordkoreansk film och funderar över vad det säger om landet samt sammanfattar helgen på Stockholms filmfestival

Sydkoreanskt ultravåld i "The Villainess", franskt tonårsäventyr i "Ava" och en rumänsk dokumentär, "Tarzan's testicles". Roger Wilson rapporterar från Stockholms filmfestival.

Filmnation är kanske inte det första man associerar till när man hör om Nordkorea. Få kan namnge en enda nordkoreansk film, än mindre säga att dom sett en. Men landet har haft en levande filmindustri i över 65 år och den tidigare diktatorn Kim Jong Il, var en fanatisk filmälskare som själv producerade en lång rad egna filmer. En av dessa filmer hittades nyligen i Svenska Filminstitutets arkiv. Reporter Simon Sarnecki har träffat den brittiske filmskribenten Simon Fowler som kan nordkoreansk film.

Louvre Abu Dhabi öppnade i helgen. Men hur ser konstlivet bortom det stora museet ut? Kulturkorrespondent Naila Saleem går på en närbelägna konstmässan Abu Dhabi Art och träffar bland andra konstnärerna Cristiana de Marchi, Aala Edris och Hassan Khan.

Poeten Björner Torsson debuterade 1964. Nu kommer diktsamlingen "Ropa inte åt mig nu när jag går över spången". Kritiksamtal med Khashayar Naderehvandi.

I OBS-essän följer vi med författaren Niklas Qvarnström ner i underjorden. "De dödas bok" som skrevs för 3500 år sedan och kom på svenska förra året är fornegyptiernas guide till livet efter detta men också en manual för hur man ska bete sig i det här livet - och på tröskeln till nästa.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.08
  Yung Lean - Metallic Intuition
  Album: Stranger
  Bolag: YEAR0001
 • 13.09
  Yung Lean - Skimask
  Album: Stranger
  Bolag: YEAR0001
 • 13.09
  Yung Lean - Muddy Sea
  Album: Stranger
  Bolag: YEAR0001
 • 13.10
  Yung Lean - Iceman
  Album: Stranger
  Bolag: YEAR0001
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Om att bli avvisad som författare - och ändå fortsätta skriva. Vi har pratat med sverigeaktuella komikern Kathy Griffin. Och essä om vad kärnan egentligen är i upplevelsen av sexuella trakasserier.

Vi träffar George Pelecanos, aktuell i ny dokumentär, på hans favoritcafé i Washington. Dessutom har vi sett den omdiskuterade föreställningen "Muslim Ban" - och minns Rikard Wolff i text och musik.

Birgitta Holm om Helga Henschen 100 år Sön 19 nov kl 19:40(20 min)

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem fungerar över olika perspektiv efter ännu en vecka som präglats av såväl #MeToo-upprop som kontroverser kring det nya museet Louvre Abu Dhabi.

Filmregissören Joachim Trier om "Thelma", intervju med Mary J Blige om "Mudbound", Gradvall och Lorentz förklarar autotune och kritiksamtal om humorserierna "Grotesco", "Full patte" och "Bauta"

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".