Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
Den läsande medborgaren och Helga Henschens röda trådar
Tis 14 nov kl 13:00
Författaren Philip Pullman om läsande som förutsättning för demokrati. Litteraturprofessorn Birgitta Holm har försökt fånga konstnären Helga Henschens röda trådar i en mythobiografi.

Idag är det 110 år sedan Astrid Lindgren föddes och det uppmärksammas med en konferens om läsande och demokrati på Kulturhuset i Stockholm. Intervju med den brittiskt författaren och ALMA-pristagaren Philip Pullman som gästar konferensen för att prata om berättandets revolutioner. 

Konstnären och aktivisten Helga Henschen, kanske mest känd för sitt alter ego Rebella och sina politiska pratbubblor på sjuttiotalet, skulle i år ha fyllt 100 år. I höst är hon dubbelt aktuell: stor utställning på Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm, och samtidigt i litteraturvetaren Birgitta Holms "mytobiografi" Som av fåglar genomflugen. P1 Kulturs Katarina Wikars träffade Birgitta Holm för att prata om Helga Henschen men blev alltmer intresserad av Birgitta Holm och hennes arbetsmetoder.

Har konstvärlden svårt att handskas med trosfrågor? I dagens essä från OBS skriver konstkritiker Mårten Arndtzén om religionens plats i samhället - och i samtidskonsten.

Programledare: Mona Masri
Producent: Eskil Krogh Larsson 

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.37
  Count Basie - Splanky
  Album: The Complete Atomic Basie
  Bolag: Parlophone UK
 • 13.48
  Edmundo Rivero - Para Vos Hermano Tango
  Album: Tango Classics, Vol.2
  Bolag: Sound and Vision
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Vi träffar George Pelecanos, aktuell i ny dokumentär, på hans favoritcafé i Washington. Dessutom har vi sett den omdiskuterade föreställningen "Muslim Ban" - och minns Richard Wolff i text och musik.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem fungerar över olika perspektiv efter ännu en vecka som präglats av såväl #MeToo-upprop som kontroverser kring det nya museet Louvre Abu Dhabi.

Filmregissören Joachim Trier om "Thelma", intervju med Mary J Blige om "Mudbound", Gradvall och Lorentz förklarar autotune och kritiksamtal om humorserierna "Grotesco", "Full patte" och "Bauta"

Den amerikanska journalisten och författaren Joan Didion är aktuell med ny bok på svenska. Och stjärnkompositören Philip Glass har besökt Sverige, vår reporter har träffat honom.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".