Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Säsongens bästa gurka heter – pumpa!
Tor 16 nov kl 10:03
Om att försöka odla världens största pumpa. Kockar och kokboksförfattares favoritpumpor och favoritrecept. Och om pumpor i Japan och Kina.

Tony Johansson är odlaren som snöat in på att odla så stora pumpor som möjligt. T ex halloweenpumpor i megaformat. Följ med till hans odling i Egypten i Marks kommun – ja, det heter Egypten!

Världens största pumpa vägde 1,2 ton. Hur stora har Tony lyckats odla?

Pumpa hör till familjen gurkväxter, precis som meloner och squash. Och gurka förstås. Ibland kan det vara svårt att veta var gränserna går. I frökataloger kan man hitta pumpagurkor och gurksquash och melongurkor.

Kokboksförfattaren Fanny Bergenström berättar om sina pumpafavoriter och vad hon gör med dem. Kocken och krögaren Katja Palmdahl ger oss också några tillagningsidéer.

Och på Mikado - den äldsta japanska restaurangen i Göteborg – träffar vi Yasuyuki Mukae och Tsoi Mo Sing. De berättar om pumpa i japansk och kinesisk mat. Och bjuder på en liten buffé.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.10
    Quintet clarinettes - Volte-valse
    Album: Musique têtue
    Bolag: Quintet Clarinettes
  • 10.17
    Quintet clarinettes, Michel Aumont, Dominique Jouve, Dominique Le Bozec, Erik Marchand, Bernard Subert, Louis Sclavis - Méracage
    Album: Bazh du
    Bolag: Naïve Jazz/world
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny

I juletid för matintresserade. Vi tipsar om julklappar och julmat.

Om pepparrot och wasabi, smakjämförelse, och hur kan man få sälja wasabipaste som mest är pepparrot?

Smörkris, vikingasmör och pyttemejeriet Tor 30 nov kl 10:03(30 min)

Smörkris i Frankrike, vikingarnas betydelse i smörets historia och vi gör smör i 24 kvadratmeter stort mejeri.

Tarmbakterierna, maten och du Tor 23 nov kl 10:03(30 min)

Lina Nertby och Mia Clase mötte tarmbakterierna för tre år sen och deras liv förändrades. Fredrik Bäckhed forskar på kopplingen tarmbakterier, mat och hälsa.

Säsongens bästa gurka heter – pumpa! Tor 16 nov kl 10:03(30 min)

Om att försöka odla världens största pumpa. Kockar och kokboksförfattares favoritpumpor och favoritrecept. Och om pumpor i Japan och Kina.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".