Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Vår i våra vatten
Lör 12 maj 2012 kl 06:14
Vitsippor och tussilago känner de flesta igen, men även i vattnet är det vår. I havet spirar blåstång och grönalger, och i insjöarna börjar vass, näckrosor och kaveldun att komma upp. Denna vecka hittar... vi fältreportern Lena Näslund i en vik på Ingarö i Stockholms skärgård för att undersöka vårfloran - under ytan. Vi möter algforskaren Pauline Soeijs Leijonmalm, som i sommar åker till Arktis för att söka svaret på sambandet mellan små alger och isen - ett samband som kan ha betydelse både för sälar och laxar. Även andra fiskar drar nytta av vattenväxterna. Så här års samlas braxen i grunda vikar för att leka. De fäster sina romkorn vid växternas stjälkar, och går man ut en stilla vårkväll kan det stundtals koka av plaskande fiskar. Naturmorgons reporter Erik Kohlström följde med biologen Theodor Samuelsson till en sådan lekvik i Småland. Men allt är inte glänsande fjäll och fridfulla vikar. Våra vattenlevande djur och växter sliter med många miljöproblem, och under Flora och Faunavårdskonferensen i Uppsala denna vecka talades det mycket om kriser under ytan och vad man kan göra för att lösa dem. Är det sant att gulsparven kan räkna till sjuuuu? Det brukar gå så fort när den sjunger att det är svårt att följa med. Men vi gör en ordentlig kontroll i matematisk och ornitologisk anda. August Strindberg - som avled den 14 maj för 100 år sedan - var enligt vad han själv sagt "en jefvla man som kan många konster". Han var i alla fall ordentligt insatt i naturens olika yttringar. Översättaren Lennart Nilsson berättar om Strindberg och fåglarna. Programledare är Lasse Willén.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Naturmorgons redaktion frossar i de naturböcker som givits ut under 2017, tillsammans med inbjudna gästen Maria Vildhjärta Westerberg, författare och pinnplockerska. Programledare är Mats Ottosson.

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".