Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Det är bara skogen som växer
Tor 30 jun 2011 kl 14:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Dottern Saga går snart ut nian och båda föräldrarna måste pendla för jobb. Flytten känns allt mer aktuell för familjen Stenman i Jörn i norra Västerbotten. I vårt första program reser Kluvet Land till... Jörn och till Kloten i Bergslagen, två orter som ser ut att ha sin storhetstid bakom sig.

Byborna i Kloten i Bergsslagen har skogen som granne. I början av 1900-talet bodde omkring 1000 personer i trakten. Nu finns 29 kvar.

Inte fullt lika drastisk har flykten varit från Jörn. Jörn växte upp kring järnvägen när den kom till övre Norrland. Nu är flera av husen på vägen ner mot stationen övergivna. Färgen flagnar av och det växer sly uppöver farstudörrarna.

I vårt första program träffar vi Saga Stenman och hennes föräldrar Robert Stenman och Eva Åström Stenman i Jörn som går i tankar att flytta. Men det är ett svårt beslut att ta.

I Kloten guidar Bengt Johansson genom den tid som flytt. Hör också Annica Thunborg, som faktiskt flyttat tillbaka, Mikael Nilsson som har flyttat in och professor Börje Johansson vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

1860 bodde 85 procent av svenskarna i glesbygd. Nu är det precis tvärtom. 85 procent bor i tätorter och 15 procent utanför. Det berättar vi om i våra program i sommar.

Ett program av reportrarna Anna Burén och Sven Börjesson, och producent Agneta Kellgren

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Kluvet land
Tor 22 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 15 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 08 jun kl 10:35(24 min)
Kluvet land
Tor 01 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 25 maj kl 10:35(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".