Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Det som växer ska växa
Tor 14 jul 2011 kl 14:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Det går inte att vrida klockan tillbaka. Det kluvna landet är här för att stanna. Det menar forskare som Johan Claesson vid Jönköpings internationella handelshögskola. Små regioner förlorar i befolkning... och stora ökar i befolkning. Men företagarna på landsbygden tänker inte ge upp. Följ med till Getnö i Småland och till Sorsele i Lapplandsfjällen.

På Getnö trotsar Ingrid Olsson svårigheterna och driver ett upplevelseföretag dit många internationella gäster lockas. Men mobiltäckning och internetuppkoppling är så dålig att hon tvingas ha sitt kontor inne i Växjö.

I Sorsele har företagaren Eleonor Jacobsson fått nog av olyckskorpar. Hon och hennes man tog språnget och lämnade trygga anställningar vid kusten för att starta en mekanisk verkstad i Sorsele. Några år senare kan hon konstatera att det gått riktigt bra.

Men forskaren Johan Claesson tecknar en dyster bild över tillväxten på den svenska landsbygden, iallafall den som ligger långt ifrån större städer.
– Det finns en framtid för landsbygden, men inte all landsbygd skulle jag säga, vad gäller befolkning och företag och tillväxt, säger Johan Claesson.

Han tror att avfolkningen i stora delar av landet kommer att fortsätta.
– Landsbygden i Mälardalen och vissa delar söderut i Sverige, där tror jag att många tjänsteföretag har stora möjligheter. Det är en helt annan sak med den glesa landsbygden som ligger långt ifrån större orter, säger Johan Claesson.

Ett program av reportrarna Sven Börjesson och Anna Burén, och producent Agneta Kellgren

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Kluvet land
Tor 22 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 15 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 08 jun kl 10:35(24 min)
Kluvet land
Tor 01 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 25 maj kl 10:35(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".