Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
De nya flyttlassen
Tor 21 jul 2011 kl 14:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
För två år sedan flyttade Nina Claus och Stan Weyns från storstaden Gent i Belgien, till den lilla byn Söftestorp i södra Småland. - Det var en riktig känsla att köra över Öresundsbron, säger Stan. Kluvet... Land idag om en landsbygd som inte bara blir allt glesare och allt äldre utan också allt mer internationell.

Nina Claus och Stan Weyns har flyttat in i en gammal lärarbostad i Söftestorp i Tingsryds kommun, en kommun som på mässor och via konsulter försöker locka få folk från kontinenten.
– Det finns en jättepotential här, säger Stan.

Hundra mil norrut ligger Sveriges minsta kommun, Bjurholm i Västerbotten. Här kan man numera stoltsera med invånare från 30 olika nationer. En del har kommit som flyktingar. Andra som bärplockare eller för kärleken.

Det är inte bara Bjurholm som blivit mer internationellt. Faktum är att i stort sett alla landets kommuner gått plus senaste decenniet när det gäller antalet invånare som är födda utomlands. Trenden är stabil och slående.

Liudmila Petrukhina flyttade från Sankt Petersburg i Ryssland till Umeå och sedan vidare till Bjurholm eftersom hon fick jobb på Studiefrämjandet här. Hon närmar sig pensionen och hon tycker att livet i Bjurholm här är enkelt.
– Här finns skog, jag kan promenera varje kväll. Sankt Petersburg är en stor stad och det är mycket folk och jätteintensivt liv, säger Liudmila Petrukhina.

Sedan fem år tar Bjurholm emot flyktingar och av det sjuttiotal som har kommit hittills bor femtio fortfarande kvar i kommunen. En dem är Yonas Gizachew från Eritrea. Han är 26 år och tänker sig på sikt att flytta till något större ställe. Men till en början är det bra på en liten ort, tycker han.

Hör också kommunalrådet Ingemar Nyman i Bjurholm som ser de nya flyttlassen som en förutsättning för kommunens överlevnad, och Lars G Brandt, integrationsdirektör i Västerbotten. Han pekar på vidden av befolkningsproblemet i Sverige framöver och sätter stort hopp till de nya flyttlass som går också till den svenska landsbygden.

Ett program av reportrarna Anna Burén och Sven Börjesson, och producent Agneta Kellgren

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Kluvet land
Tor 22 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 15 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 08 jun kl 10:35(24 min)
Kluvet land
Tor 01 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 25 maj kl 10:35(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".