Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
När gröna ideal och lantliv krockar
Tor 28 jul 2011 kl 14:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kluvet Land idag om när gröna värderingar krockar med realiteten på landsbygden. För hur kul är det att bo på landet när bensinen är svindyr och när vindkraften bullrar sönder tystnaden? Eller när björnen... plötsligt står i ens trädgård?

Byn Norråker i Tåsjödalen i Jämtland ligger i Sveriges mest björntäta område. Här fick byborna i fjol leva med att björnen trampade runt mitt i byn.

– Man tänker ju på det, helst när man är ute med ungarna. Jag tycker att det är en oro. Det får gärna finnas björn, men det ska finnas vettiga mängder, säger Sara Nilsson, fyrabarnsmamma i Norråker.

I grunden gillar en majoritet av svenskarna både i stan och i rovdjurslänen att vi har rovdjur. Men stadsbor som ju av naturliga skäl har rovdjuren på distans är betydligt mer positiva än de som har björnen runt knuten.

I en attitydundersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet ställer sig nio av tio tillfrågade stockholmare bakom riksdagens mål att det ska finnas minst 1000 björnar i landet. Men i Jämtland tycker mer än var tredje att det är ett för högt mål.

I Hishult i södra Halland får Gunilla Waldeman leva med de negativa sidorna av vindkraften. Två vindkraftsparker har byggts i en halvcirkel runt hennes familjegård. Gunilla menar att kraftverken förstör och förfular.
– Det stör så jag får åka hemifrån vissa dagar. Det väcker mig på vissa nätter, säger Gunilla Waldeman.

De negativa sidorna av vindkraft och rovdjur når ju sällan in i stadskärnorna. Det är glesbygdens folk som får känna av konsekvenserna. Men vem är det som bestämmer hur det ska vara?

Kluvet Land vandrar idag också runt sjön Åsnens stränder i Småland. Här vill Tingsryds kommun öppna för möjligheten att bygga strandnära villor. Det faktum att strandskyddet har luckrats upp har fått kritik från både miljövänner och de som värnar om allemansrätten. Men för kommuner som Tingsryd är strandnära byggande och därmed större påverkan på natur och miljö ett sätt att försöka få mer folk till bygden.

Hör också Jens Holm, vänsterpartistisk riksdagsledamot i Stockholm och kristdemokratiska kommunrådet Bengt Germundsson i Markaryd i Småland.

Ett program av reportrarna Anna Burén och Sven Börjesson, och producent Agneta Kellgren

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Kluvet land
Tor 22 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 15 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 08 jun kl 10:35(24 min)
Kluvet land
Tor 01 jun kl 10:35(25 min)
Kluvet land
Tor 25 maj kl 10:35(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".