Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Simon Laiti bjuder på norrländska smakexplosioner
Tor 26 apr 2012 kl 10:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Fia Gulliksson reser norrut till Luleå för att träffa och laga mat tillsammans med kocken Simon Laiti. Simon är toppkocken, den lovande lärlingen, som flyttade hem till Norrbotten och idag driver matstudion... Hemmagastronomi. Där ordnar han bland annat matlagningskurser och håller i den lokalt fokuserade delikatessbutik som finns i anslutning.

  
I Meny blir det norrländskt naggande gott
med laddade matexplosioner i munnen genom en rad smårätter och tilltugg. Något Fia och Simon kallar Lappas – tapas på lokala råvaror.

Vad sägs om lättrökt kalixlöjrom, smetana med örter, souvas med smörstekt Luleå-shiitake med åkerbär, surdegsknäcke, björncarpaccio, lila morot, renkalvbräss på apelsinglaserad majrova, pocherade vaktelägg, med mera…

Simon är född och uppvuxen i Luleå och efter några år på toppkrogar i Skåne och längs västkusten så flyttade han 2005 hem till Norrbotten. I Luleå drev han sedan den välrenommerade restaurangen Polcirkeln Kattilakoski i tre år, som blev vald till årets svenska krog 2006.

Ett par år senare öppnade han en matstudio dit gästerna kommer för att själva lära sig konsten att laga förstaklassig mat tillsammans med erfarna kockar och botanisera i gourmetbutiken bland goda ostar, hängmörat kött, nybakat surdegsbröd, olivoljor och handmålade chokladpraliner.

   
REPORTAGE: Delikatessdisken har flyttat in i matbutiken igen

När du går in i en matbutik har det blivit allt vanligare att du möts av delikatessdiskar där där det säljs ostar, italienska korvar och skinkor, oliver och färdig mat som till exempel pajer och piroger. Och det är en medveten satsning både från Coop, Hemköp och ICA. Orsaken är enligt matkedjorna att kunderna nu efterfrågar delikatesser och färdiglagad mat i allt större grad.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Janne Schaffer, Björn J:Son Lindh - Norrland
    Album: Av Ren Lust
    Kompositör: Janne Schaffer
    Bolag: EARMEAL
  • 10.30
    Östen Med Resten - Norrländsk Accent
    Album: 25 År Senare
    Kompositör: Staffan Lindfors
    Bolag: START KLART

#text=5077027#

TÄVLING

#link=301507#- om matrelaterade filmscener och filmer.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Meny
Tor 29 jun kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 22 jun kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 15 jun kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 08 jun kl 10:03(30 min)
Meny
Tor 01 jun kl 10:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".