Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En gränslös musikmix för dig som gillar det oväntade.
Ett avsnitt från Kalejdoskop
SKE och Yugen - ny progressiv rock från Italien
Tis 17 apr 2012 kl 22:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kalejdoskop - Lång italiensk prog med Tisdag 17 april i P2 kl 22.30 - midnatt Den progressiva och utforskande rockmusiken har alltid haft högt anseende i Italien. På sjuttiotalet experimenterade grupper... som Premiata Forneria Marconi, Banco del Mutuo Soccorso och Le Orme (alla fortfarande verksamma) med stilblandningar och udda uttryck i gränslandet mellan rockmusik och rymd. Två moderna grupper med samma attityd är SKE och Yugen som kastar sig huvudstupa mellan klassisk musik, symfonisk rock, avant-garde-musik, jazz och världsmusik. Och som gör det på instrument som kontrabasklarinett, teremin, mellotron, trombon, fagott, harpa och preparat piano. Patrik Stigsson, bloggare bakom den stora progsajten Universum Noll presenterar varsitt album med de båda grupperna.

Yugen räknar med gästmusiker in 19 medlemmar. Som sina musikaliska influenser nämner gruppen Satie, Stravinsky, Schoenberg, Cage,  Reich, Zappa, Henry Cow och Univers Zero. Det är händelserik musik med ett myller av detaljer, ovanliga taktarter, abstrakta fri-formspartier och tung, mullrande rock. Någon har sagt att Yugens musik i sin komplexitet stundtals får Frank Zappas "Black Page" att framstå som en barnlek. Klaviaturtrollkarlen i Yugen heter Paolo ”Ske” Botta. Paolo gjorde 2011 med sin egen grupp SKE albumet "1000 Autunni" – tusen höstar.

SKE spelar musik i samma anda som Yugen, men rör sig i mer välbekanta progressiva rocklandskap och med tydliga referenser till grupper som King Crimson, Gentle Giant och svenska Änglagård. Kalejdoskop bjuder på SKEs album "1000 Autunni" från 2011 och Yugens "Iridule" från 2010.

På de båda albumen medverkar följande
 

Musik som spelats i avsnittet

  • 23.52
    Ske - Rassegnati
    Kompositör: Paolo Botta
    Bolag: Fading
Programmet tillhör kategorin: Musik

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Kalejdoskop
Kalejdoskop
Lör 12 aug kl 22:00(120 min)
Kalejdoskop
Lör 29 jul kl 22:00(120 min)
Kalejdoskop
Lör 22 jul kl 22:20(100 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".