Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt"
Tis 07 nov kl 13:01
– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Om Eva Bergmans yrkesval beror på gener eller uppväxt kan man inte veta, men båda hennes föräldrar var regissörer: Ellen och Ingmar Bergman

– När pappa förstod att han inte behövde skämmas över att jag ägnade mig åt samma yrke som han, så piggade han på sig och vi upprättade en rolig, yrkesmässig kontakt, säger hon.

Eva Bergman startade barn- och ungdomsteaterverksamheten på Göteborgs Stadsteater, det som kom att bli Backateatern i slutet av 70-talet. Hon hade drygt 20 mycket framgångsrika år som konstnärlig ledare innan hon lämnade Backa för att jobba med andra projekt och uppsättningar. Bl a har hon svarat för flera succéer på Göteborgs Stadsteater de senaste åren, som Pygmalion och Påklädaren (båda med Tomas von Brömssen) och Driving Miles (med Sven Wollter). 

Här berättar hon om musikens betydelse i hennes liv, om uppväxten med tre syskon och ensamstående yrkesarbetande mor, om 70-talets framtidstro som avspeglade sig i teaterarbetet och om livet med Henning Mankell.

Mankell var inte bara författare utan även dramatiker och regissör.

– Vi liknade varandra, vi förstod precis vad den andre höll på med, vi hade samma formspråk och samma behov att göra underhållande teater med någon sorts mening.

Teater liksom annan kultur handlar om att få syn på den andre; att inse att människor hänger ihop och är beroende av varandra, säger Eva Bergman, och menar att det är den insikten som har drivit henne genom åren.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".