Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Trångbodd 2017
Tis 05 dec kl 10:03
Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

 – Det känns inte som att vi bor här, vi bara existerar, berättar föräldrarna. Dottern Samantha, 4 år, drömmer om att bo i ett hus med 28 rum. 

Trångboddhet beskrivs, precis som tidigare i historien, som ett stort problem i storstäderna. Hur påverkas hälsan av att bo många på liten yta? Och vad kan man göra för att det ska bli så bra som möjligt om man är tvungen att bo trångt?

I förorterna betraktas trångboddheten ett problem, men att stuva ihop en familj på liten yta i innerstaden, så kallad compact living, förknippas med att vara klimatsmart och minimalistisk.

I Studion: Yvonne Hirdman, historiker, Kristina Alstam, doktor i socialt arbete vid Göteborgs universitet, Malin Bergström, psykolog och forskare och Micael Nilsson, expert på Boverket.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.17
    Para One - Girlhood (reprise)
    Album: Girlhood, la bande originale de Bande de Filles
    Bolag: Marble / Because Music
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".