Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
Olle Ljungström postumt, besök på Nobelgården och kreativa rutiner för skrivandet
Tor 07 dec kl 13:30
Nästan två år efter sin bortgång är Olle Ljungström åter aktuell med ny skiva. Och vi besöker Nobels gård Björkborn som spelat en viktig roll i Nobelpristets historia. Dessutom: essä om att skriva.

Imorgon fredag släpps Olle Ljungströms senaste album. Ljungström gick bort i maj 2016 efter en längre tids sjukdom. Efter sig lämnade han inspelningar som nu ges ut. Kritiksamtal med vår recensent Viveca Bladh

Inför söndagens uttelning av årets Nobelpris besöker vi det som var Alfred Nobels sommarviste mot slutet av livet, herrgården Björkborn i östra Värmland. Och gården har spelat en högst central roll i Nobelprisets historia. Reportage av Nina Asarnoj

Fler författare skriver böcker om - att skriva böcker. Det handlar sällan om gudomlig inspiration, istället är det hårt arbete och disciplin som gäller. I dagens essä från OBS har journalisten Anna Thulin läst nya handböcker om skrivande av Stephen King och Haruki Murakami och undrar: kan rutiner vara kreativa?

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.33
  Olle Ljungstrom - Jag och min bror
  Album: Måla hela världen
 • 13.36
  Olle Ljungstrom - Kompakta tystnaden
  Album: Måla hela världen
 • 13.40
  Olle Ljungstrom - Du vill va min
  Album: Måla hela världen
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Den tidigare stoppade föreställningen "Nurejev" spelas nu i Moskva - hur stor betydelse har det? Möt långfilmsdebuterande Nikeisha Andersson. Porträtt av kanadensiske teater stjärnan Robert Lepage.

Vi firar Lucia med en stor internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen. Med oss är fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare.

Viktig ABBA-skiva fyller jämt - vad har den haft för betydelse? Porträtt av en av svensk barnkulturs centralfigurer: Gullan Bornemark. Dessutom: Essä om "svart ekologi".

Uppsättningen av My Fair Lady på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm delar kritikerna. Vi samlar några av dem för ett samtal om fel och förtjänster. Dessutom om skräckförfattaren Shirley Jackson.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".