Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Birgitta Holm om reparationer, röda trådar och Helga Henschen 100 år
Tis 14 nov kl 10:01
"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Sedan Birgitta Holm iförd författaren Gösta Oswalds gamla träningsoverall tillbringade tio år vid hans föräldrars köksbord som ung för att skriva sin doktorsavhandling i litteraturvetenskap har hon hunnit med allt från Selma Lagerlöf till Rut Hillarps hyllmeter av efterlämnade erotiska dagböcker.

Några år tillbringade hon också bland textavlagringarna i Sara Lidman skrubb.

Katarina Wikars träffade henne för att prata Helga Henschen och den nya boken men blev alltmer intresserad av Birgitta Holms arbetsmetoder och vad pardans har med skrivandet att göra.

Hur var det då att dansa med Helga Henschen? Det var inte det lättaste, menar Birgitta Holm, som körde fast innan hon kom fram till att en mythobiografi var vad hon skulle göra, hitta den röda tråden, mönstret i mattan. Flykten och förvandlingarna.

Så följ med in bland sovande Törnrosor, pickande skator och cykelakrobater.

Och så handlar det om att hitta sig själv i poeten Rut Hillarps dagböcker och som bonus en anekdot om konstnären Öyvind Fahlström, kärlek och bensin.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".