Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Svante Thuressons känsla för sväng
Tis 28 nov kl 13:01
Han har kallats för Sveriges enda riktiga crooner och fortfarande vid 80 år fyllda fortsätter Svante Thuresson att turnera och att fånga en stor publik med sin röst men varför låter den som den gör?

Just nu är Svante Thuresson ute med bland annat ett program om Beppe Wolgers och dennes texter - men ämnet för den här intervjun som Berit Nygren har gjort med Svante Thuresson är alltså varför hans röst låter som den gör och här börjar vår resa genom sex decennier på tiljorna:

– Ja, det där är svåra saker. Jag har ingen aning om hur den låter. Är liksom ganska van vid den själv sedan ett antal år tillbaka så jag vet faktiskt inte om den är något speciellt. Det är väl ungefär som att se sig i själv i spegeln - "så här ser jag ut", säger Svante Thuresson.

Men Svante har inte bara den populärmusikaliska bredden och kan sjunga alltifrån jazz till pop och schlager. Han kan också ge liv åt en text samtidigt som han framför den så att det svänger utan att nämnvärt behöva anstränga sig, verkar det som, men hur kommer den sig, den här unika förmågan? Det här är berättelsen om en man som blev så pass framgångsrik att han under en period var tvungen att ta time out för att hitta tillbaka till sig själv, och det började inte ens med sång i kompisbandet hemma i Vasastaden i Stockholm på 50-talet.

– Ha ha, det är ju den där vanliga grejen att det fattades en kille på trummor, säger Svante Thuresson och fortsätter:

- Alla andra instrument var besatta. Då var det bara att försöka lära sig det. På den vägen blev det, och det var ju helt fantastiskt att det fungerade som det gjorde. Att jag fick ha så väldigt roligt bakom trummorna under den tid jag jobbade aktivt med det alltså.

Resten är historia - lyssna på den här Kulturpodden i P1!


 

Musik i reportaget: 

Du ser en man, Svante Thuresson (1968) 
Canal street blues, Joe King Oliver 
On the alamo, Hacke Björksten kvintett 
Bobby Bobby Bobby, Swing sing seven 
Autumn leaves, Gals and pals 
Nygammal vals, Svante Thuresson och Lill Lindfors 
The end of a love affair, Svante Thuresson och Skövde big band 
Du ser en man, Svante Thuresson och Anne-Lie Rydé (1992) 
Lita aldrig på en man, Svante Thuresson och Peter LeMarc 
Alone together, Svante Thuresson kvartett 
En blå dag, Svante Thuresson
Jag är hip, jag är cool, Svante Thuresson

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".