Svensktoppen

Programledare Carolina Norén

Söndagar kl 11.03-12.00
Carolina Norén
Svensktoppen på Spotify

Lyssna på Svensktoppshitsen på 00-talet

The Ark, Robyn, Lisa MiskovskyBWO, LalehSahara Hotnights, Darin, IDOL-vinnare m.fl. öppnade upp möjligheterna för många fler svenska artister på 00-talet.

Läs mer Lyssna på Svensktoppshitsen på 00-talet

13/4

Counting Miracles kvar i topp

Malena Ernman och Jerry Williams behåller förstaplatsen den här veckan med ”Counting Miracles” som dessutom får en stark poängökning från förra veckans 437 till veckans 547 poäng.

 

Läs mer Counting Miracles kvar i topp

Svensktoppen på Spotify

Svensktoppen på Spotify 1990-1999

Lite pop är synligt under början av detta decennium men sen händer nåt som gör att dansband som Vikingarna, Barbados och Kellys & Kikki Danielsson tar över helt och hållet.

Läs mer Svensktoppen på Spotify 1990-1999

6/4

Counting Miracles ny etta!

Efter 18 veckor på listan klättrar ”Counting Miracles” med Malena Ernman och Jerry Williams upp till förstaplatsen. Låten fanns med på Malenas jullbum ”I decembertid” men är egentligen ingen jullåt.

Läs mer Counting Miracles ny etta!

Svensktoppen på Spotify

Lyssna igen: Så lät Svensktoppen på 80-talet

1980-1989. Dansband trängs bland pop och humor men också ett decennium när listan hade ett uppehåll på lite drygt 3 år. 

Lyssna på låtarna på Spotify här:

Läs mer Lyssna igen: Så lät Svensktoppen på 80-talet

Topp tre ändrar utseende

Mando Diao behåller förstaplatsen med ”Strövtåg i hembygden”, men får se upp för hoten underifrån. Malena Ernman och Jerry Williams är till exempel tillbaka på andraplatsen med ”Counting Miracles” och Lars Winnerbäck avancerar upp till tredjeplatsen med ”Vem som helst blues”.

Läs mer Topp tre ändrar utseende

Svensktoppen på Spotify

Lyssna igen på listan 1970-1979

Ted Gärdestad, Björn Skifs, Vikingarna, Agnetha Fältskog, Thorleifs, Hootenanny Singers…för att nämna några. På 70-talet började dansbanden synas mer och mer på listan. Under decenniumets mitt så började fler och fler artister märkas med albumspår. Innan dess hade nästan bara singlar hamnat på listan. En 10-veckorsregel infördes i mitten av 70-talet och tvingade bort många låtar och ökade därmed listans omsättning.

Läs mer Lyssna igen på listan 1970-1979

23/3

CajsaStina och Nina P nya på listan

Vi välkomnar två nykomlingar den här veckan; CajsaStina Åkerström på åttondeplatsen med sin melodifestivallåt ”En enkel sång” och Nina Persson på niondeplatsen med ”Dreaming of houses”.

Läs mer CajsaStina och Nina P nya på listan

Lyssna igen på listan 1960-1969

En lista med gamla sköna svenska klassiker med allt från Lill Lindfors, Siw Malmkvist, Östen Warnerbring, Gunnar Wiklund, Anna-Lena Löfgren m.fl. Låtarna hade ganska kort livslängd. Majoriteten av låtarna hade utländskt ursprung men fått en svensk översättning och populära artister fick oftast båda låtarna testade på sin singel.

Läs mer Lyssna igen på listan 1960-1969

Winnerbäck tillbaka på Svensktoppen

Lars Winnerbäck är tillbaka på Svensktoppen. Vi hörde honom senast med "Utkast till ett brev", nu handlar det om nya "Vem som helst blues". The Refreshments är också nya på listan och blir första melodifestivalartist som går in på listan, detta med "Hallelujah".

Läs mer Winnerbäck tillbaka på Svensktoppen

2/3

Eagle-Eye Cherry och Darin avancerar

Förra veckan gick Darin och Eagle-Eye rakt in på femteplatsen, den här veckan klättrar de till tredjeplatsen med ”Dream Away”. Detta innebär att Magnus Uggla för första gången trillar ur toppstriden med ”Jag och min far” som nu är fyra.

Läs mer Eagle-Eye Cherry och Darin avancerar

16/2

Eagle-Eye Cherry utmanar med hjälpande musik

I slutet av hösten fick fyra svenska artister åka med ett TV-team och besöka de fattigaste områdena på Filippinerna. De fick träffa hem- och föräldralösa barn och de fick också i uppgift att skriva musik. Eagle-Eye Cherry var en av dessa artister som nu är aktuell med singeln "Dream Away" tillsammans med Darin

Läs mer Eagle-Eye Cherry utmanar med hjälpande musik