En kärleksattack på svensk hiphop - med Ametist

Tors 17 - 19, repris lör 15 - 17 (repris i P3 tisdagar 21.30-23)

Välkommen till svensk hiphops vardagsrum. Landets största hiphopprogram som ägnas helt åt den svenska hiphopen. Här hörs gamla och nya artister med premiärspelningar och livekör. Ametist håller sedan 2007 stenkoll på arenan.

LYSSNA DIREKT?
Via dator: KLICKA HÄR (vänta några sekunder så börjar det spelas)
Via mobil: använd SR-appen. Klicka på "Direkt" under livesändning så ser du programmet

Lyssna i efterhand via MOBIL: in HÄR  på P3s sida för programmet

  

 på Twitter!


 

24/4 Kärleksattackens 7årsfest - efterfesten!

I lördags uppträdde Broder John & Friman i programmets 7-års fest i Stockholm. De gjorde succé så den här veckan gästar dom Ametist. Den Umeå-baserade duo representerar en bottenlös gör-det-själv attityd och låter ingen regel sätta gränser för vad man kan säga på en låt. Johnny B & Friman har blivit jämförda med De La Soul, A Tribe Called Quest och Das EFX innan de ens fått sin första Nominering för ”Årets Genombrott” på Kingsizegalan 2014. Nu är de aktuella med Mauro LP.

Dessutom kommer Finess som är ett av Stockholms mest lovande raplöften som under många år varit på gång upp. Finess har sitt ursprung i Kongo, men är uppvuxen i Hässelby och mötte hiphopen på allvar 97-98, när han var i 10-års åldern tack vare att hans storebröder hade 165 management, där bland annat Ken Ring var signad. Finess har både turnerat och samarbetat med Ken Ring ett flertal gånger. Nu släpper han sin officiella singel "Avtryck".

Hela Kärleksattacken 24/4/2014 En kärleksattack på svensk hiphop En kärleksattack på svensk hiphop med Ametist 20140424 17:00 (120 min)
sänt: Torsdag 24 april 2014 kl 17:00

Finess kickar "Avtryck" live! Finess kickar "Avtryck" live! (3:16)
Äntligen är Finess - som samarbetat med bland annat Ken Ring - aktuell med sina egna grejer!
Torsdag 24 april 2014 kl 19:20 (Metropol 93,8)

Broder John & Friman kör "MCs gråter" Broder John & Friman kör "MCs gråter" (3:14)
De är aktuella med MAURO LP, och gästade En Kärleksattack på Svensk Hiphop med Ametist.
Torsdag 24 april 2014 kl 19:18 (Metropol 93,8)

17/4: Två goda ting! Sjukstugan och Joe Lefty

2012 kom deras debutalbum ”Rap På Svenska" som bl.a innehöll hitten “Zig Zag”, och nu är det dags för EP’n “I Väntrummet” som gästas av inga mindre än Cleo, Kristin Amparo, Frida Winlöf och Dungen. Hos Ametist hör du låtarna för första gången framförda live av Dirty Jens, Buju Anton och DJ Bjarne B. De har byggt upp en stadig fanbase med sin mix av lekfullhet och självdistans genom att svepa in över den svenska hiphopscenen som en fräsch fläkt.

Den här veckan hör du nya stjärnskottet Joe Lefty. Den senaste tiden har väldigt många etablerade rappare delat hans freestyle-video på sociala medier. Ametist har också gjort det. Joe Lefty är en 21årig Stockholmsbo som är uppvuxen i Australien. Han är en av årets mest intressanta nykomlingar. Nu får du höra hans ljusa härliga röst som tillsammans med hans oldschool-rap ger en en fin sommarkänsla. Joe lefty gör radiodebut hos Ametist.

Hela Kärleksattacken 17/04/2014 En kärleksattack på svensk hiphop En kärleksattack på svensk hiphop med Ametist 20140417 17:00 (120 min)
sänt: Torsdag 17 april 2014 kl 17:00

Joe Lefty live! Joe Lefty live! (2:59)
Nya stjärnskottet Joe Lefty kickar live!
Torsdag 17 april 2014 kl 19:26 (Metropol 93,8)

Sjukstugan live, med Frida Winlöf, Cleo och Kristin Amparo Sjukstugan live, med Frida Winlöf, Cleo och Kristin Amparo (7:26)
Sjukstugan tog med sig Frida WInlöf och Cleo och Kristin Amparo och kickade live!
Torsdag 17 april 2014 kl 19:27 (Metropol 93,8)

10/4: Synonym, Jeaff och hela Delli-kollektivet

En ny kvinna intar svenska rapscenen! Jeaffs vännerna brukar skoja och säga att hon påminner om Eminem när hon jämt sitter och skriver rim på bussen. I programmet får du höra henne rappa live då hon gör radiodebut!

Även om Synonym själv numera flyttat från Umeå till Stockholms förorter vill han inte placera sin musik i facket förorthiphop. "Det finns många som är duktiga på att förmedla sina känslor med den stilen men jag försöker alltid, även om jag har ett seriöst tema, ha en positiv delivery med låten. Så det inte blir för mörkt och uppfattas negativt". Hos Ametist kör han låtar från EPn "Hunger" live. 

Lär känna nya kollektivet Delli från Göteborg! Den här veckan är Adoo, Shuez och Zeki gäster och ska bjuda på en massa live och sätta sig själv på kartan. 

Hela Kärleksattack 10/4/2014 En kärleksattack på svensk hiphop En kärleksattack på svensk hiphop med Ametist 20140410 17:00 (120 min)
sänt: Torsdag 10 april 2014 kl 17:00

Jeaff gjorde radiodebut! Jeaff gjorde radiodebut! (3:23)
Jeaff gjorde radiodebut och det var helt suveränt!
Torsdag 10 april 2014 kl 19:22 (Metropol 93,8)

Kollektivet Delli kickade en galen cypher! Kollektivet Delli kickade en galen cypher! (4:49)
Kollektivet Delli - bestående av Jeaff, Adoo, Shuez och Zeki bjöd på en galen cypher som SAM-E från Medina hoppade in på!
Torsdag 10 april 2014 kl 19:22 (Metropol 93,8)

3/4: Ametist presenterar tre nya talanger i veckans program

David Kroon är Karlstadsonen som tidigare gick under alias Sircuz. Efter att han tidigare fastnade i ett drogmissbruk tappade han motivationen gentemot musiken. Vändningen kom när han skrevs in på ett behandlingshem och fick ansvara för uppbygganed av en musikstudio där han själv påbörjade arbetet med nya skivan . Nu heter han David Kroon istället och är aktuell med nya skivan "Tills Ljuset Tar Oss" på vilken han skildrar sin resa i och ur droger och kriminalitet.

16-åriga Beri från Upplands Väsby är en av vinnarna i rap-talangtävlingen Nästa Nivå! Idag kommer hon och visar vad hon går för rapmässigt.

Jeff har snabbt gått från nybörjare i hiphopvärlden till att battla mot etablerade namn som USA-baserade artisten Ness Lee och synas på stora musikfestivaler. Nu är han aktuell med sin första EP "i$allabout” och idag får du höra hans kompententa rap och lära känna honom.

27/3: En efterlängtad solodebut, en veteran, en nykomling

Dags att slå upp portarna till landets största hiphopprogram igen. Ametist och programmets hus-Dj Black Moose har ett riktigt intressant avsnitt till dig den här veckan.
Äntligen får vi en solodebut från Lorentz! Ena halvan av Lorentz & Sakarias går solo. Under veckan fick vi plötsligt veta att rapparen Lorentz snart släpper en solosingel. Låten "Visa mig vägen" markerar startskottet i Lorentz solokarriär och kommer hamna på kommande soloalbum.  

Under 90-talet var Houman med i kollektivet 165 tillsammans med bland andra Ken Ring. Tillsammans var de med och satte den så kallade förortsrapen på den svenska hiphop-kartan och konkurrerade om den saken ett tag med bland andra The Latin Kings. Efter många år av kulturfrämjande, arbete i radio, lärarutbildning och föreläsningar runt om i landet fokuserar nu Houman Sebghati på musiken igen. Den här veckan gästar han programmet och kör låtar live från nya EP:n "Va skön man e". 

Och så en nykomling. Ametist har hittat ännu en rappare som hon tror kan vara ett starkt framtidslöfte och som dessutom ligger i linje med hennes kampanj #decentralisering. Han heter Joel Martinsson och beskriver sig själv såhär: "En illdöing ifrån Lidköping som släpper lös sin skada med allt vad det innebär. En otrolig talang med notorisk harang som hopar sig fram till toner i harmonisk balans - kort och gott". Två EP's och ett mixtape kommer att släppas under 2014 och han kommer premiärspela låtar och köra live från dessa hos Ametist.

Hela Kärleksattacken 27/3/2014 En kärleksattack på svensk hiphop En kärleksattack på svensk hiphop med Ametist 20140327 17:00 (120 min)
sänt: Torsdag 27 mars 2014 kl 17:00

Joel Martinsson kickar "Sist i kön" live! Joel Martinsson kickar "Sist i kön" live! (3:54)
Joel Martinsson körde låten "Sist i kön" live i En Kärleksattack på Svensk Hiphop med Ametist.
Torsdag 27 mars 2014 kl 19:22 (Metropol 93,8)

20/3: Öris och zebrarandiga Som Fan hälsar på Ametist!

Den här veckan blir det ett kärt återseende med rapparen som säger sig förkroppsliga Skåne. Öris har mer eller mindre nått legendarstatus inom svensk hiphop efter många års trogen tjänst. Sedan starten under 90-talet har han ingått i flera omskrivna konstellationer som ”Down South Ballers” med bland andra den numera skönsjungande Chords, och senast i det omtalade ”DBS - Det Blå Skåpet” tillsammans med en hel drös grymma MCs däribland Organismen. Ametist har länge försökt få med Öris i programmet och nu äntligen tackade han ja! De kommer djupdyka i hans senaste EP "I brist på bättre ord" som släpptes 10 år efter Öris senaste officiella solosläppet.

Som Fan är i huset den här veckan! Gruppen består av producenten Ezzo Fresh samt rapparna Nomaden och Sexfemman. Nomaden är en av landets främsta ”battle-rappare”. Sexfemman har genom många år av solo-släpp och uppmärksammande samarbeten med artister som Näääk, Markus Price och Simon Emanuel gjort sig känd för fantastisk  och intelligent lyrik och underhållning. Producenten Ezzo Fresh har producerat musik länge men har på senaste tiden blivit ett efterfrågat namn för remixer åt artister som Gnucci och Grammis-drottningen Jenny Wilson. Ametist pratar med dom om debutalbumet "Sellout" och deras texter som blandar allvar och humor.

Ken Rings protegé SAMIA kommer till programmet också! Härom året sa Samia upp sig från jobbet, sålde lägenhet och bil och allt hon ägde och bestämde mig för att åka till Afrika ett tag för att sen satsa på musiken fullt ut när hon kom hem. En vecka efter hemkomsten ringde Ken Ring upp och hämtade henne tillstudion där hon skulle sjunga för honom. Sen började jobbet med "Akustiken"-albumet och därefter det egna materialet. 


Ken Rings protegé Samia körde låten "Kärlek På Låtsas" Ken Rings protegé Samia körde låten "Kärlek På Låtsas" (4:38)
Ken Rings protegé Samia körde låten "Kärlek På Låtsas" i en Kärleksattack på Svensk Hiphop med Ametist.
Torsdag 20 mars 2014 kl 19:31 (Metropol 93,8)

Öris med "I Brist På Bättre Ord" Öris kickar låten "I Brist På Bättre Ord" (4:20)
Öris kom till programmet och körde låten "I Brist På Bättre Ord" live.
Torsdag 20 mars 2014 kl 19:23 (Metropol 93,8)

13/3: Fullt hus! Rhymes & Riddim, Mindfellaz, Jeepstarr, Zacke, Movits och Shazaam.

Hur många hiphopakter kan man klämma in i ett och samma avsnitt? Ja Ametist har tänjt på gränserna länge nu. Men vad gör man när man har begränsat antal avsnitt per säsong och det släpps för mycket bra svensk hiphop? Man bara kör!

Den här veckan gästar Kalmarduon Mindfellaz som består av Jass och Gigantoz som kommer presentera singeln "Nu eller Aldrig" live. Låten är en soulig banger av rang! 

Borlängeduon Rhymes & Riddim släpper nu sin andra EP, "Dödar dom med kärlek" samma dag som de gästar Ametist. De kommer berätta om sina egna bitvis trasiga bakgrunder och om hur den ena halvan av duon, rapparen Ache "Flips", blev allvarligt knivhuggen för några år sedan. Vi får höra hur erfarenheter har format dem och om hur musiken har varit en räddning på fler sätt än ett för dem båda.
Jeepstarr, eller Jesper Engström som han egentligen heter, började sin resa i musiken och i reggae-världen redan 1999. Efter resor genom en mängd olika projekt står Jeepstarr äntligen på egna ben. Nu är han aktuell med singeln "Pikét" med de norrländska favoriterna Zacke och Movits-Johan. Alla tre killar gästar Ametist den här veckan och kör låten live!

Veckans program avslutas med en freestylerap! Shazaam, landets mest kända rapbattlare, gästar programmet för att anta Ametist utmaning. På senaste har många sett via youtube hur Shazaam antar utmaningar i leksaksbutiker och videobutiker. Denna torsdag kommer Ametist utmana honom att freestylerappa om ting hon spontant kommer på, live i radio. 


Zacke, Movits och Jeepstarr kör låten "Piké" live! Zacke, Movits och Jeepstarr kör låten "Piké" live! (4:08)
Zacke, Movits och Jeepstarr kör låten "Piké" live på En Kärleksattack På Svensk Hiphop med Ametist!
Torsdag 13 mars 2014 kl 19:23 (Metropol 93,8)


6/3: Livedebut för framtidslöftet Kumba!
Dessutom Kanyama och hela Ba$gränd

Kumba är ännu ett oetablerat namn inom svensk hiphop. Men hon imponerade stort på remixen till Linda Piras låt "Knäppet mina fingrar" där hon lägger första versen. Denna veckan kommer Kumba och rappar live för att visa vad hon går för rapmässigt. Detta blir hennes allra första liveuppträdande någonsin, och hon gör det i landets största hiphop-program. Modigt värre. Hon har inga egna låtar ännu så det blir på ett tungt Drake-beat. Tune in för att höra det här!


Adam Kanyama
 gjorde också sin radiodebut hos Ametist i "Kärleksattacken". Här hördes han för första gången för ca tre år sedan. Sedan dess har han stöttats av veteraner som Timbuktu och uppträtt live runtom i landet. Nu debuterar Kanyama med sitt första projekt efter att ha signat till ett skivbolag. Han gästar med EP:n "Jag mot världen".
Det unga rapkollektivet Ba$gränd Crew har kallats både innovativt och nyskapande. Rapparna Yemi och Busu låter oss sväva mellan storhetsvansinne och tecknad film när de beskriver livet för en ung ”rapshuno” idag. Tillsammans ger dom oss något hiphopsverige sällan hört tidigare. Idag är YEMI, TEO BAS, BUSU, MARIUSMANE aka GVDSKOMPLEX i programmet allihopa med sin bas.

Ba$gränd Crew kickar ett medley Ba$gränd Crew kickar ett medley (9:25)
Ba$gränd Crew var förbi En Kärleksattack på Svensk Hiphop med Ametist, och kickade ett galet medley live!
Torsdag 06 mars 2014 kl 19:31 (Metropol 93,8)

27/2: Hiphop från Göteborg, Stockholm och Lappland!

Den här veckan är det fullt hus i landets största hiphopprogram. Ametist och Dj Black Moose slår upp dörrrarna och bjuder dig på svensk hiphop som täcker hela avlånga landet.

Kollektivet The Order bilar ända från Göteborg för att gästa programmet och bjuda på låtar från sin senaste EP "Kundevaraettalbum" live! I programmet hörs alltså Beatslingers, Bob Village, duon Ozone Fukkaz, Sick Art, Palestine aka Ledr P, Sebstoh, Nimway och DJ Neno. Fullt hus med en av svensk hiphops mest humoristiska och funkigaste grupper.

Från Stockholm gästar rapparen Mächy som är aktuell med nya mixtapet ”Skarpan Boogie. Om jag lyckas kränka nån – fan va roligt…”. Mächy, ibland känd som Mächy Med Vinet är känd för att alltid säga exakt vad han tycker och lägger inga fingrar emellan när det kommer till sin uppriktiga rap som ofta fungerar som ett långfinger till resten av rapvärlden.

Programmet bjuder också på hiphop från Lapplands ort Storuman. Gonza-Ra är enligt Ametist en av genrens absolut starkaste framtidslöften som du bör lära känna. Idag gästar han och bjuder på liverap på sin breda Norrländska och gåtfulla lite kryptiska låttexter från nya EPn ”Slute uta början”.


Bob Village kickar "Dit" Bob Village kickar "Dit" (2:46)
Bob Village är del av kollektivet The Order, som körde hela vägen från Göteborg för att vara med på En Kärleksattack På Svensk Hiphop med Ametist.
Torsdag 27 februari 2014 kl 19:31 (Metropol 93,8)


20/2: Organismen, Linda Pira & Stor, Kristin Amparo & Cleo!

Torsdag 20 februari 2014 kl 17:00

Idag slår Ametist och Dj Black Moose återigen upp dörrarna för svensk hiphops vardagsrum. Den här veckan får du något alldeles extra. Organismen gästar programmet samma dag som han släpper nya albumet Alla kungar bär inte krona. Sedan slutet av 90-talet har Organismen dels som medlem i kultförklarade Mobbade Barn Med Automatvapen och som soloartist stått på otaliga scener runt om i Skandinavien och tagit plats på dom största festivalerna. Organismen är den som rappare oftast nämner när de blir tillfrågade om influenser vad gäller rapstil och förebild vad gäller textförfattande. Idag intervjuas han om sin utveckling och kör kanske något live.

Veckans avsnitt gästas också av Umeå-rapparen Cleo och Kristin Amparo som nyligen släppt EPn Vem e han. Cleo har under senaste tiden synts väldigt mycket med sitt kollektiv Femtastic och deras kampanj #FATTA. Den här veckan kör de båda live hos Ametist.

Dessutom blir det VÄRLDSPREMIÄR av Linda Piras remix på låten Knäpper mina fingrar som innehåller cirka 7 gästartister. Linda Pira gästar Ametist tillsammans med rapparen Stor som gjort regidebut med musikvideon till låten. Idag presenterar de remixen exklusivt för Kärleksattackens lyssnare!


Organismen kickar "Jag och min guss" live Organismen kickar live (4:16)
Albumaktuella Uppsalalegendaren Organismen, besökte Ametist och En Kärleksattack På Svensk Hiphop där han kickade låten "Jag och min guss" live.
Torsdag 20 februari 2014 kl 19:18 (Metropol 93,8)