Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
EU-valet

Del 4: Vad är ett direktiv?

Publicerat tisdag 6 maj 2014 kl 18.00
"Direktiv är lite mjukare"
(0:57 min)
Tobakspaketen ska täckas till 65 procent av varningsbilder, det var en av effekterna i EU:s nya tobaksdirektiv. Foto: Anders Wiklund/TT.

När det pratas om att EU-parlamentet bestämmer mycket över medlemsländerna hör man ibland ordet direktiv. Det är bindande lagstiftning från EU men inte lika strikt som en förordning berättar statsvetaren Malena Rosén Sundström.

– EU har, grundat på EU-fördragen som är EU:s grundlagar, rätt att stifta lagar som är bindande, säger Malena Rosén Sundström som är statsvetare på Lunds universitet.

– Det finns två olika typer av bindande lagstiftning: det ena är direktiv, det andra förordningar. Förordningar blir direkt gällande inom unionen, i alla medlemsländer samtidigt. Men direktiven är lite mjukare kan man säga, det finns målsättningar som medlemsländerna måste nå upp till men de får själva välja hur de ska komma dit.

– Sedan finns det också en rad icke-bindande lagar inom EU, man kan ge rekommendationer och riktlinjer som medlemsländerna bör följa, säger Malena Rosén Sundström.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".