Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SOK hoppas på OS 2026: ”Ett nej är inte ett nej förrän alla sagt nej”

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 11.03
SOK: ”Ett nej är inte ett nej förrän alla sagt nej”
(4:40 min)
Reinebo på OS-lägret på Kreta.
Reinebo på OS-lägret på Kreta.

Drömmen om ett vinter-OS och Paralympics i Sverige år 2026 lever fortfarande.

– Ett nej är inte ett nej förrän alla sagt nej, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten.

Sveriges Olympiska Kommitté hoppas alltså på ett OS 2026 trots att Stockholms Stad i slutet av april sa nej till en svensk OS-ansökan.

– En del av förutsättningarna som de tagit beslut utifrån kanske inte är exakt de förutsättningar som finns idag, säger Reinebo. 

En av anledningarna till att Stockholms Stad sa nej var att man ansåg att det fanns en för stor osäkerhet kring hur mycket pengar som den Internationella Olympiska Kommittén, IOK, skulle skjuta till. Men nu menar SOK att man har fått garantier från IOK om att beloppet är minst 8,88 miljarder kronor. En halv miljard mer än vad som tidigare budgeterats.

– Det motsvarar då nästan 60 procent av den kostnadsbudget som Stockholms Stad räknat fram på 13,6 miljarder, säger Richard Brisius, kampanjledare och vd för SOKs OS-bolag. 

Enligt Richard Brisius är den svenska budgeten för ett OS-arrangemang på 13,6 miljarder den lägsta i OS-sammanhang på 30 år. Intäkterna beräknas dessutom bli högre än utgifterna.

Varför skulle Sverige klara av att arrangera ett OS för den lägsta budgeten på 30 år?

– Vid flera av de tidigare OS-arrangemangen har man gjort stora investeringar, exempelvis vägar, tunnelbana och stora arenor. De investeringarna verkar vara svårast att budgetera, det är nog där det brukar bli fel, säger Brisius.

Han menar att det i Stockholm redan finns en majoritet av den nödvändiga infrastrukturen och arenorna på plats. Därav de relativt sett låga kostnaderna för ett OS.

Peter Reinebo hoppas nu att politikerna i Stockholm omprövar sitt beslut nu när förutsättningarna ser ut att ändras i och med IOK:s garantier om minst 8,88 miljarder i ekonomiskt stöd.

Ansökan om att få arrangera OS 2026 ska lämnas in senast sommaren 2018. Internationella Olympiska Kommittén (IOK) utser värdstad i september 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".