Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Torsdag 25 april

Omklädningsrummet för den som känner sig som ”hen” provocerar

Publicerat torsdag 25 april 2013 kl 11.56
Yohio fick inte gå på killarnas toalett när han var i Japan och artisten Prince har sedan länge etablerat det som kommer bli Södra Latins nya symbol på omklädningsrummet.
1 av 4
Yohio fick inte gå på killarnas toalett när han var i Japan och artisten Prince har sedan länge etablerat det som kommer bli Södra Latins nya symbol på omklädningsrummet.
Gymnasieskolan Södra Latin och det nya omklädningsrummet. Foto: Camille Trombetti ordförande för Södra Latins demokratiska utskott
2 av 4
Gymnasieskolan Södra Latin och det nya omklädningsrummet. Foto: Camille Trombetti ordförande för Södra Latins demokratiska utskott
Camille Trombetti, ordförande för Södra Latins demokratiska utskott. Foto: Olof Tydén / Privat
3 av 4
Camille Trombetti, ordförande för Södra Latins demokratiska utskott. Foto: Olof Tydén / Privat
4 av 4

På Södra latins gymnasium i Stockholm finns det ett könsneutralt omklädningsrum. Rummet är alltså till för de som varken känner sig som tjejer eller killar.

Vad tycker du om det här?

Camille Trombetti, ordförande för Södra latins demokratiska utskott är stolt över att skolan skapat ett rum där de som inte vill identifiera sig med könen man eller kvinna.

Omklädningsrummet blir det första könsneutrala omklädningsrummet i Sverige.

- Vi är verkligen jättestolta över det här, säger Camille Trombetti till Lotta Bromé.

Initiativet kommer från HBTQ-föreningen på Södra latins gymnasium.

- Det finns en del transpersoner som tyckte att det var viktigt att ha ett rum för de som inte känner sig bekväma att byta om med tjejer eller killar så fick vi reda på det och stod på deras sida.

Det nya omklädningsrummet för den som känner sig som hen finns redan på skolan.

- Det är ett litet rum stort som en handikapptoalett som ligger mellan de två ordinarie omklädningsrummen. Rummet är tillräckligt stort för en eller två personer och man kan låsa om sig.

På dörren in till omklädningsrummet kommer det sitta en könsneutral symbol som består av en kombination av symbolerna för män och kvinnor.

Tanken med det nya rummet är inte att fler personer ska byta om tillsammans.

Hur många kommer byta om tillsammans?

- Skolledningen vill att det ska vara enskilt. De flesta kommer nog att byta om själva. Men det är klart om två transpersoner känner sig bekväma att byta om tillsammans, så kan de göra det.

Skolan har enats om att det är viktigt att det här omklädningsrummet finns.

- Alla ska känna att de har sin plats. Alla känner sig inte bekväma med att byta om med tjejer eller killar. Det handlar om att vissa känner att de har en annan social tillhörighet än det kön de är födda till.

Det nya omklädningsrummet som är för den som känner sig som hen har redan blivit en stor snackis i sociala medier.

 har bland andra bloggaren Isabella "Blodiinbella" Löwengrip skrivit:

På vår  har flera av Lottas fans blivit upprörda:

Bland annat Anna Ullgren som skriver:

"Tycker det är åt fanders, varför ges det hela tiden alternativ att tvivla på vad man är?"

och Annika Eld skriver

"Märkligt... Finns det verkligen så många "vilsna" individer på ett och samma gymnasium och varför skulle de ha ett eget omklädningsrum i så fall?"

Elevkåren gick i Prideparaden

Camille Trombetti, ordförande för Södra latins demokratiska utskott jobbar också med könsfrågor på andra sätt på skolan. Bland annat har lärarna uppmanats att använda hen i undervisningen.

- Vi uppmuntrar lärare att använda könsneutrala pronomen när det behövs, till exempel i skrivna skoluppgifter. Vil vill att de inte ska använda han eller hon om det går att använda hen.

Södra Latins elevkår var den första elevkåren i Stockholm som gick med i Pridetåget.

Text och webb: Ronnie Ritterland P4 Extra

Mer om …

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler

    Sveriges Radios Webbspelare

    Du kan starta och stoppa webbspelaren med alt + 8

    Ljudkvalitet:
    --:--