Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..
Gilla grillat

BBQ-party på landet

Publicerat onsdag 14 augusti 2013 kl 10.00
Gilla grillat 9:1
(5:27 min)
1 av 7
BBQ-party på gång
2 av 7
Thomas Lindberg lägger köttet i BBQ-smokern
3 av 7
Grilltillbehör
4 av 7
Potatisstrimlaren
5 av 7
Grönsaker till grilat
6 av 7
"Steak friea" blandas med vitlök och lryddor
7 av 7
Grillgänget; Anders Björnsson, Thomas Lindberg och Lars Olof Lundberg

Thomas Lindberg är definitivt en grillmästare av rang-. Med sin "Smoker", en BBQ-grillvagn arrangerrar han grillfester.

Tre dagar går det åt, färneredelse, genomförande och städning. Det är åtskilliga detaljer som ska kilaffa och det krävs en bra planering ned peronal och råvaroror. Dagens recept är en riktigt läcker kombination av friterasd potatis, vitlök, perslija och salt. Om man tycker om vitlök är detta det ultimata tillbehöret för grillen.

"Steak fries" ´Det smakrika tillbehöret till grillat

Garlic fries / Steak fries
Enklast är att "förädla" frysta frites med kryddblandniungen som du ser nedan. Gör du allt från grunden så kan du antingen ugnssteka eller fritera. Ugnen ska vara het. 225 grader

4 stora, gärna avlånga potatisar
3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk hackad persilja
2-3 msk olja / smör
salt / grillkrydda
malen svartpeppar

(olja till fritering, gärna jordnötsolja som tål värmen bra)

Krossa vitlöken till et grovt mos, hacka persilja. Blanda med olja och eller smält smör, salta och peppra blandningen. Rengör potatisen om du vill ha skalen med, annars skala. Skär potatisen i ganska grova stavar. Vänd i lite olja och lite peppar och salt. Lägg i långpanna på "nonstick" duk. Kör du i ugn sätt temperaturen på 225 grader och kolla och vänd en gång. Alternativt friterar du i olja. Fritera tills dom är gyllenbruna. Häll upp i en vid skål och blanda med dom övriga ingredienserna. Smaka av med salt / Grillkrydda. Ät och njut till grillat. Mängderna kan varieras efter eget tycke ochh smak. Går utmärkt att göra i ugnen, skak i så fall stavarna med salt och peppar samt olja innan man lägger dom på folie i ett ugnsfat och kör dom i ugnen tills dom är bruna och klara. Blanda med vitlöksröran i en skål och kör dom i ugnen en sista sväng för bättre krispighet. Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".