Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kom igång

Hur gör man för att lyssna på eller ladda ner poddradio?

Publicerat fredag 17 oktober 2014 kl 10.14

Det finns många sätt att använda sig av om man vill lyssna på poddradio. Du kan lyssna i din dator , i din telefon eller i en mängd andra prylar. Du kan ladda ned först eller lyssna direkt. Du kan prenumerera och få ljudfilerna nedsparade automatiskt eller klicka dig fram till det du vill höra precis när du vill lyssna.

Här på sverigesradio.se kan du faktiskt ha lyssnat på poddradio utan att ens veta att det är poddradio du lyssnar på. Varje program på Sveriges Radio har en egen sida med ett lyssningsarkiv. Ibland måste du klicka på länken "Alla avsnitt" på programmets egen sida.

Väl där får du lite olika val beroende på vilket program du vill lyssna på:

Program som sänds med musik i FM (till exempel program i P3 och P4) kan ha tre knappar i sitt arkiv om de också finns som poddradio:

  1. Lyssna med musik = lyssna på programmet med musik, dvs som det lät i FM. Den knappen försvinner efter 30 dagar, eftersom vi inte har rättigheter för att erbjuda lyssningen med musik längre än så.
  2. Lyssna utan musik = lyssna på poddradioversionen av programmet utan att ladda ner.
  3. Ladda ner = ladda ner poddradioversionen av programmet.

Program som sänds utan musik (mest P1, Ekot och andra nyhetssändningar) har vanligtvis två knappar:

  1. Lyssna = lyssna utan att ladda ner innebär ofta att du lyssnar på poddradioversionen, men inte alltid.
  2. Ladda ner = ladda ner poddradioversionen av programmet.

Poddradio i mobilen

I många mobiltelefoner kan du surfa till sverigesradio.se och lyssna på samma sätt som i din dator. Du kan också lyssna på poddradio i vår app för Iphone och Android, Sveriges Radio Play.

I appen kan du också välja om du vill lyssna direkt eller om du vill ladda ned programmet först.

Prenumerera på poddradio

Möjligheten att prenumerera är kännetecknande för just poddradio. Att prenumerera innebär att du använder en särskilt programvara i din dator eller en app i din mobiltelefon som automatiskt laddar hem de nyaste avsnitten av de program du valt att prenumerera på. Det finns också webbtjänster man kan använda.

Så här gör du om du vill prenumerera på dina favoriter automatiskt:

Installera programvara på din dator som hanterar podcasting (det engelska begreppet för det vi kallar poddradio).

Lägg till prenumerationen på dina poddradiofavoriter i programvaran eller webbtjänsten. Ibland finns det en katalog med program direkt i tjänsten (till exempel Sveriges Radios sida i Itunes) där du kan bläddra och välja vad du vill prenumerera på. Om en sådan katalog saknas, eller om våra program inte finns med där kan du för det mesta ändå lägga till en prenumeration genom att klistra in den speciella xml-länk som hör ihop med radioprogrammets poddflöde. Länken hittar du längst ned på programmets sida på sverigesradio.se.

Programvaran (eller webbtjänsten) laddar ner nya avsnitt till din dator. När filen ligger på din dator kan du antingen lyssna på den direkt, eller föra över filen till en mp3-spelare/mobiltelefon. Vissa webbtjänster håller endast reda på att nya avsnitt kommit, men har ingen automatisk nedladdning av själva ljudfilerna.

Vilken metod använder du för att lyssna på poddradio? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".