fotbolls-em 2012

Spanjorerna är inte mätta än

Publicerat söndag 1 juli 2012 kl 10:47
Xavi och Casillas. Foto: Scanpix

Elva spanska spelare kan vinna sin tredje stora mästerskapsmedalj vid seger mot Italien i EM-finalen. Xavi säger att dom vill fortsätta skriva historia ikväll.

VM, EM, Champions league flera gånger om. Flera av de spanska spelarna har redan vunnit de största titlarna som går att vinna på klubb- och landslagsnivå.

Värst är Xavi och Iker Casillas. De vann sitt första VM-guld tillsammans redan för 13 år sedan, när Spanien vann U20-VM 1999.  

-Om någon hade sagt det då så hade vi nog inte trott på det. Att vi har åstadkommit så mycket på landslagsnivå, säger Xavi när de spanska storstjärnorna möter den samlade sportjournalistkåren för sista gången före finalen i Kiev.  

Iker Casillas fyller i:  

-Vi började tillsammans i ungdomslandslagen när vi var 15-16 år, säger landslagskaptenen.  -Vi har nästan levt parallella fotbollsliv.  

Vänner och rivaler på en och samma gång, i landslaget respektive klubblagen Real Madrid och Barcelona. De vet onekligen hur man vinner titlar - och nu har de chansen att vinna sitt tredje raka mästerskapsguld tillsammans.  

När de får en fråga om huruvida de fortfarande är hungriga ser de två vännerna skeptiska ut. Efter en stund nickar Casillas till Xavi, "ta den du".

-Om det är tråkigt att Spanien vinner hela tiden? För oss är det idealiskt, vi är i en fantastisk situation för att fortsätta att skriva historia i den här idrotten, säger Xavi.  -Vi är väldigt sugna på att visa folk att det här laget fortfarande hungrigt för att vinna titlar.  

Xavi valdes till EM:s bästa spelare för fyra år sedan, men har inte riktigt gjort sig själv rättvisa i årets turnering. Även om han inte alltid säger det offentligt så har han störts av problem med hälsenorna under säsongen.  

-Jag känner mig bra, känner mig delaktig i alla de här segrarna. Jag hade kanske velat vara mer avgörande i de här matcherna, men det kan man inte alltid vara. Men jag känner mig bekväm, säger den katalanske playmakern.  

I finalen spelar det ingen roll om han spelar bra eller ej försäkrar han, så länge Spanien vinner.  

-Som tur är så har vi haft en fantastisk generation fotbollsspelare för att skriva historia. Och vi vill fortsätta att skriva historia. 

TT/Radiosporten
radiosporten@sr.se

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
  Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Läs mer på sverigesradio/support

  Sveriges Radios Webbspelare

  Du kan starta och stoppa webbspelaren med alt + 8

  Ljudkvalitet:
  --:--
  --:--