Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2017-06-19

Ny märkning av det digitala utbudet

Publicerat måndag 19 juni 2017 kl 12.00
Ny märkning av det digitala utbudet
Den nya märkningen syns direkt i anslutning till artiklarna

För att tydliggöra skillnaden mellan åsikter och nyheter lanserar Sveriges Radio idag märkning av innehållet på nätet.

Sveriges Radios grundläggande uppdrag är att göra program och nyheter som är sakliga, opartiska och allsidiga. Publikens förtroende för programmen är mycket stort.

 I uppdraget ingår också att bereda plats för olika åsikter i fristående krönikor från personer som inte är anställda i företaget eller analyser och recensioner som är professionella bedömningar men inte kan betecknas som fakta. I radiosändningar är uppdelningen mellan nyhetsjournalistik och åsiktsjournalistik tydlig med övergångar och vinjetter som klargör skillnader. Men när allt fler följer nyhetsflöden digitalt är risken att det inte är tydligt vem som står bakom en åsikt eller vad för slags innehåll det rör sig om och i vilket sammanhang det har publicerats.

Därför börjar Sveriges Radio från och med 19 juni att märka publiceringar som inte är nyhetsmaterial enligt branschorganisationen Utgivarnas riktlinjer och rekommendationer.

Det material som kommer att märkas är:

  • Kommentarer/analyser
  • Krönikor
  • Recensioner
  • Debattinlägg
  • Essäer

En nyhet är också att datum för publiceringar, liksom uppdateringar, görs tydligare för besökaren genom ny design. Detta för att det inte ska råda tvivel om när en publicering har gjorts, men framför allt för att äldre publiceringar kan få nytt liv långt efter den ursprungliga publiceringen.

– När material delas på nätet är det ibland svårt att se vad som är sakliga, opartiska nyheter och vad som är åsikter. Det är inte heller ovanligt att gammalt material plötsligt börjar delas igen, men i nya sammanhang. Med vårt höga förtroende och vårt oberoende är det viktigt att vår publik förstår vad som är vad, det får inte missuppfattas, säger Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl.

I samband med märkningen kommer Sveriges Radio göra det lättare för publiken att hitta information om vad public service är och hur vi arbetar med vårt innehåll. Det ska också framgå tydligare hur publiken kan anmäla innehåll, som man tycker strider mot uppdraget, till Granskningsnämnden.

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Bremberg, områdeschef Mitt, projektledare för märkningsarbetet
helena.bremberg@sverigesradio.se
070-684 92 01

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".