Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2017-06-22

Nya direktiv slår fast brett uppdrag

Publicerat torsdag 22 juni 2017 kl 12.42
Cilla Benkö. VD, Sveriges Radio.
Cilla Benkö. VD, Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radio är positivt till att regeringen i tilläggsdirektiven till public service-kommittén slår fast programbolagens breda uppdrag liksom att bolagen ska finnas på olika plattformar.

På torsdagen beslutade regeringen om de tilläggsdirektiv som ska ligga till grund för public service-kommitténs fortsatta arbete. Fokus i den kommande utredningen kommer att ligga på regleringsfrågor. Senast i början av 2018 tillsätts också en mediegrundlagsutredning.

– Vi välkomnar den. Det är nödvändigt att hitta en lösning som ger public service-bolagen möjligheter att också i den digitala världen uppfylla vårt uppdrag, det vill säga att finnas till som den trovärdiga guiden för hela publiken oavsett var den befinner sig, på alla plattformar. I grunden handlar det om att slå vakt om de principer som väglett oss under 90 år även i en digital och social värld, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Hon poängterar direktivens skrivning om att public service utbud ska kunna nå så många som möjligt även i en onlinemiljö.

– Egentligen är det en självklarhet att vi ska finnas där publiken är. Vi är glada att regeringen delar vår syn på detta och ser hur viktigt det är ur demokratisk aspekt att vi når vår den publik som inte med självklarhet lyssnar på radio utan väljer att ta del av vårt innehåll på andra sätt.

Cilla Benkö välkomnar också tilläggsdirektivens tydliga besked att de tre programbolagen även fortsättningsvis ska vara enskilda bolag.

– Det är en betydelsefull markering att regeringen ser vikten av att behålla varje bolags särart, Sveriges Radio är ett av Europas ledande radiobolag. Vi samarbetar redan idag på flera områden med våra public service-kollegor och det kommer vi att fortsätta att göra även under kommande tillståndsperiod.

Tilläggsdirektiven via regeringens hemsida.

För intervjuförfrågningar:

Claes Bertilson, presschef, 070-327 78 07 eller claes.bertilson@sverigesradio.se

Pressbild Cilla Benkö
FOT: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".