Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Debattartikel 2017-07-27

En rättegång som aldrig borde hållas

Publicerat torsdag 27 juli 2017 kl 13.00
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio FOTO: Mattias Ahlm/SR
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio FOTO: Mattias Ahlm/SR

Denna vecka hålls en rättegång mot 17 medarbetare från den turkiska tidningen Cumhuriyet. De godtyckliga åtalen mot journalisterna är ännu ett oroande tecken på att den turkiska ledningen försöker tysta det fria ordet.

Journalister ska fritt kunna granska makthavare och det är precis det som Cumhuriyet har gjort och som vi tack och lov som medier i Sverige kan. Vid upprepade tillfällen har dock tidningens granskningar lett till förtryck från myndigheter. Rättegången som sker denna vecka är ett exempel på det.

Jag uppmanar därför våra folkvalda här i Sverige att protestera mot det som sker i Turkiet. Jag vill uppmana politiker på alla nivåer, vår egen regering och andra regeringar inom speciellt EU, att markera tydligt mot den typen av förtryck mot det fria ordet, den fria pressen och i förlängningen det förtryck mot demokratin som nu sker i Turkiet. Just nu, som tillfällig medlem av FN:s säkerhetsråd, har Sverige möjlighet att tydligt ta avstånd från denna typ av rättegångar också där. Jag hoppas att Sveriges representanter tar det ansvaret för det fria ordets skull.

I nuvarande rättegång anklagas tidningen Cumhuriyet för att stödja de tre organisationerna: Gülenrörelsen, Kurdistans arbetarparti (PKK) och vänsterkantsgruppen DHKP/C som alla har terrorstämplats av den turkiska ledningen. Åtalet baseras på nyhetsrapportering och granskningar av Turkiska myndigheter som tidningen gjort. Det blir en form av ”guilt by association” eller ”om ni granskar oss är det ett tecken på att ni stöder dessa organisationer” hävdar den turkiska ledningen. De anklagade riskerar över 40-åriga fängelsestraff. Vid ett tidigare tillfälle avslöjade Cumhuriyet att den turkiska underrättelsetjänsten smugglade vapen till Syrien. Då dömdes den dåvarande chefredaktören Can Dündar och hans kollega Erdem Gül till fem år och tio månaders fängelse. En parlamentsledamot som gav information till tidningen om detta dömdes nyligen till 25 års fängelse.

Cumhuriyet är tyvärr bara ett exempel på det förtryck mot det fria ordet som just nu pågår i Turkiet, ett land på EU:s gräns med ambitioner om ett framtida EU-medlemskap. Sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 2016 har enligt Reportrar utan Gränser 150 medier stängts ned. Och även om 20 av dem har fått öppna igen så har enligt olika uppgifter någonstans mellan 100-165 reportrar fängslats under året som gått. Och många journalister sitter redan bakom lås och bom. Turkiet placerar sig på plats 155 av 180 i Reportrar Utan Gränsers globala pressfrihetsindex och kallas ibland för ”det största fängelset för journalister”. En oacceptabel placering och beskrivning för alla länder, men än mer så för ett land med EU-ambitioner.

Vi får aldrig lämna denna typ av förtryck mot det fria ordet ouppmärksammad, vi måste protestera mot ingrepp som hindrar eller omöjliggör journalisters arbete oavsett var i världen ingreppen sker. I dagarna fokuserar vi på den pågående rättegången i Turkiet. Reportrar Utan Gränser finns på plats i Istanbul för att protestera mot att rättegången äger rum. Protesten är på sin plats, det här är en rättegång som aldrig borde hållas.

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
 

Artikeln har publicerats via Dagens Nyheters kulturdebatt

Mer läsning: Reportrar Utan Gränsers rapport om Turkiet ett år efter kuppförsöket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".