Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept Sveriges Radio P4 Kronoberg

Mintkysspraliner

Publicerat onsdag 23 december 2009 kl 10.15
1 av 2
Mia Öhrn hjälper dig att lyckas med julstöket. Foto: Scanpix
Mintkyssar är ett recept många tycker är knivigt - Mia har med sig sitt bästa. Foto: Privat
2 av 2
Mintkyssar är ett recept många tycker är knivigt - Mia har med sig sitt bästa. Foto: Privat

Att göra mintkyssar hemma brukar kunna vara lite knepigt, dels för att det finns många dåliga recept i omlopp, och dels för att det är svårt att få till den rätta konsistensen.

Ofta blir de antingen så mjuka att de inte går att hantera, eller så hårda ett de bara smular sönder och blir till fula klumpar.

Så för att göra konsistensen mindre viktig har jag skapat ett recept där man fyller mintkräm i chokladskal.

Så går du tillväga:

Små chokladskal gör du enkelt genom att pensla smält choklad på insidan av knäckformar. Du kan även använda vit choklad eller mjölkchoklad, eller pensla choklad på muffinsformar för att göra stora dessertskal att fylla med glass, bär och liknande.

Ingredienser (20 st)

Chokladformar och kyss:

  • 75 gram mörk choklad

Mintkrämen:

  • En halv matsked smör
  • 2 deciliter florsocker
  • En och en halv matsked mjölk
  • Knappt 10 droppar pepparmintarom

Recept:

  • Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början
  • Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen.
  • Smält smöret i mikron och rör ner det i florsockret. Rör ner mjölken lite i taget tills du har en ganska tjock smet. Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak. Ibland blir det små smörklumpar i smeten, men då kan du helt enkelt mikra den några sekunder tills smöret smälter, och sedan låta den svalna.
  • Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".