Cannes: Om filmkonst och kvinnor

Publicerat måndag 28 maj 2012 kl 07:24
Post Tenebras Lux
Carlos Reygadas vann regipriset för Post Tenebras Lux på filmfestivalen i Cannes.

Bara några länkar till några intressanta artiklar, apropå summeringen av filmfestivalen i Cannes.  Carlos Reygadas, som ju vann regipriset för sin Post Tenebras Lux, är extremt frispråkig i en intervju med New York Times. Reygadas menar att problemet med årets startfält var att det var så får regissörer som ens sysslade med filmkonst.

 I understand there have to be films with stars. But how many films are there in competition this year about cinema, by people trying to make cinema? Kiarostami, Seidl, Carax, probably four or five or six.

Hela intervjun hittar du .

Festivalens ordförande, Gilles Jacob, har också angående jämställdhetsfrågan - typ. Han säger att orsaken till årets ilska över frånvaron av kvinnliga regissörer kanske beror på att man skapade falska förhoppningar när man hade med fyra kvinnliga regissörer förra året. Det kanske var ett misstag, säger han, men i samma andetag säger han också att man måste anstränga sig hårdare för att hitta kvinnliga filmskapare i framtiden. 

Skriv ut

Dela

  Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Läs mer på sverigesradio/support

  Sveriges Radios Webbspelare

  Du kan starta och stoppa webbspelaren med alt + 8

  Ljudkvalitet:
  --:--
  --:--