Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentära berättelser från Sverige och världen.
Leo lever life – på Antarktis Tis 05 dec kl 20:06(19 min)

Leo Granstrand, 27, är styrman på en expeditionsbåt med destination Antarktis. Hör om läskiga leopardsälar, Antarktis hemliga bar – och förbudet för besättningen att prata om växthuseffekten.

Mitt liv med hästviskaren Tis 07 nov kl 20:06(20 min)

Det ringer på dörren i det rosa huset. När Fanny från Hälsingland öppnar möts hon av New York Times. De har rest ända till Argentina för att snacka med hennes kille – mannen som kan tala med hästar.

Fredrika cyklar genom Sahara Tis 31 okt kl 20:06(21 min)

Fredrika Ek har efter två och ett halvt år snart cyklat jorden runt. Nu har hon tagit sig genom 2000 km sand i världens största öken. Men hur ska hon anpassa sig till ett vanligt liv igen?

Svensk fru i Kina: "Vi har ett nätverk" Mån 09 okt kl 20:06(19 min)

Miriam bor på den kinesiska landsbygden med sin man. Hon är den enda västerlänningen där. Det kan bli ensamt ibland. Därför är hon med i ett nätverk av kvinnor som är gifta med kinesiska män.

Psykosen på Bali Ons 27 sep kl 20:06(25 min)

Karolina skulle göra klassiska backpackerresan i Sydostasien – gå på Full Moon Party och vara yogi-girl. Men så slutar hon sova. Snart spärras hon in på mentalsjukhus. Hur ska hon ta sig därifrån?

Mikaela blir utpressad – i Dubai Mån 28 aug kl 20:06(17 min)

Mikaela är värdinna på en stor strandklubb i Dubai. Hon tar hand om gäster med feta plånböcker – allt från prinsessor till McDonalds grundare. Men när ett sällskap tar springnota får Mikaela skulden.

Går till Iran: "Är beredd att dö" Ons 16 aug kl 20:06(25 min)

Till sin fru har Kamran sagt att kanske aldrig kommer hem levande. "Men jag kan inte sitta och glo när mitt hemland brinner upp," säger han.

Kärnkraftsvagabonden Matilda Tis 20 jun kl 20:06(16 min)

Hon flyttar världen runt för att jobba med strålning. Varje dag måste hon kissa i en kopp och lämna sitt handavtryck. Hör Matilda Kiteborg, 27, berätta om livet på ett kärnkraftverk i Kanada.

"Skottland räddade mitt liv" Mån 12 jun kl 20:06(19 min)

Linnea Sjögren från Kinna har aldrig känt sig hemma i Sverige. Men nu har hon skaffat sig ett nytt hemland. Bakom ligger en dramatisk historia – och ett beslut hon tog redan när hon var 12.

Så här beskriver Anna sitt liv: Jag är snart 30 år gammal och kan packa allt jag äger i 2 resväskor, jag har bankkonton i 4 länder på 3 olika kontinenter men har totalt mindre än 50.000 SEK.

Carolina Wassmuth, 25, har precis flyttat ihop med sin pojkvän, nigerianska popstjärnan May D, i ett stort mansion i Lagos, Nigeria. Varje steg hon tar dokumenteras i den lokala skvallerpressen.

Räddad av italienare Tis 25 apr kl 20:06(16 min)

Alice vet i tidig ålder att hon vill flytta utomlands. Men hon har ingen aning hur man överlever utan föräldrar. Hon hamnar i ett rum utan fönster tillsammans med ett gäng kaffenördar i Barcelona.

Bröt nacken – går till Iran Tis 11 apr kl 20:06(20 min)

Det började med en bruten nacke. 20 mars började Kamran Ghaderi gå från Höör i Skåne. Framför sig har han 6000 kilometer, samma väg som han själv en gång flytt – för frihet och utan ett giltigt pass.

Philip säljer gräs – i Barcelona Ons 12 apr kl 20:06(16 min)

20-åriga Philip är en av många svenskar som verkar inom Spaniens växande cannabisindustri. Han jobbar på en weedklubb men ska snart börja odla själv. Hör om svenskarna som säljer gräs i Barcelona.

26-åriga Erik Cáceres Perman sitter på ett flygplan över Atlanten. Hans pappa kommer från Chile men där har Erik aldrig satt sin fot. När han landar möter Erik en våg av kärlek.

De har flytt till Kairo från Eritrea och Somalia. Samtidigt vill egyptierna själva ta sig härifrån, uppgivna när den Arabiska våren blev en vinter. Hur ska Rebecka få flyktingarna att stanna här?

"Som Disneyland för bögar" Ons 15 mar kl 20:06(15 min)

Han hoppade av juristlinjen i London, fick sitt hjärta krossat i Tel Aviv och lever just nu drömmen i Barcelona. Hör berättelsen om vilda fester och tyska porrstjärnor.

De kallar sig The Tribs. Marlon, Biggles och Milou Tollefors från Sverige är bofasta på Kanarieöarna och tävlar – mot cancer. Bakgrunden: deras egen pappa riskerar att dö.

Soldater tillbaka i svenska Ninas by Mån 06 mar kl 20:06(21 min)

Nina Gualinga är höggravid när militären kommer tillbaka till Sarayacu i Ecuador. Förra gången tog byns kvinnor deras kläder och vapen medan de sov. Nu kommer presidenten hota med undantagstillstånd.

Världen strömmar till Bangalore i södra Indien. Här bryr sig ingen om Trump. Hör praktikanten Julius Schmidt om networking, döda valpar på gatan – och mötet med "Indiens sämsta och bästa människa".

Delal och de fritagna sexslavarna Tis 21 feb kl 20:06(26 min)

Delal Sindy berättar om vittnesmålen från de yazidiska flickorna. Hon skapar en stödgrupp för dem som hållits som sexslavar – genom att dela sina erfarenheter kan de hitta tröst hos varandra och läka.

Desertörens dotter Tis 14 feb kl 20:06(16 min)

Carolina de Castro i Moçambique är veckans Svensken i Världen. Det finns en dramatisk orsak till varför hon är där: sin egen släkthistoria.

Volontärens bekännelser Tis 07 feb kl 20:06(17 min)

När Hilda Svensson Thunström är 19 åker hon till Nigeria. Men ingenting blir som hon tänkt sig. Hör Hildas nakna berättelse om resan som satte spår. "Tänk efter innan du åker," säger hon.

En kappsäck full med pengar och ett polisingripande. Kärlekshistorien mellan Sofia AKA "La Chueka" och folkabussen började dramatiskt. I tredje avsnittet med vår skruvade Latinamerika-korre!

Första svenska tjejen solo till Sydpolen – och snabbast av alla. I helgen kom Johanna Davidsson hem från Antarktis. I Verkligheten berättar hon sin historia.

Hon har 45 sek på sig vid rödljuset för att tjusa bilisterna. Men ibland går det inte som hon tänkt sig. Följ Sofia Lindéns skruvade sydamerikanska soloturné i sin folkabuss "Lilla Mensen"!

Deep talk med Axl Rose Tor 22 dec 2016 kl 18:03(20 min)

Anton Hörnfeldt från Örnsköldsvik borde ha dött på mellanstadiet. Nu har han förverkligat sin dröm – att bli modedesigner i New York. Hör hans julhistorier från stan som aldrig sover!

Vera jagar jultjuvar – i Kenya Ons 21 dec 2016 kl 18:03(15 min)

Vera Karmebäck blir bestulen under en safariresa. Under jakten efter tjuvarna visar hon sig inte vara ensam, brottsligheten ökar i Kenya varje år innan jul. Då sker ett genombrott i fallet.

God jul – från Nordkorea Tis 20 dec 2016 kl 18:03(15 min)

Det kallas världens hårdaste diktatur. Men i nordkoreanska huvudstan bor och lever svenska Martina. Nyligen lussade hon för Nordkoreas regim. Hör hennes julhälsning från det slutna landet!

Paul pluggar i Oxford: "Som i Harry Potter" Tor 06 okt 2016 kl 18:03(16 min)

I Verkligheten är vi bakom kulisserna på ett av världens toppuniversitet. Hur lyckades Paul, 23, hamna i anrika Oxford? Varför uppmanar han nu Sveriges studenter att göra honom sällskap?

Daniel lever klosterlivet i ett år Tor 08 sep 2016 kl 18:03(17 min)

Varför vill en kille från Sverige gå i kloster i Frankrike i ett år? Daniel Rohne berättar att han vid årets slut kommer ha bestämt sig – om han kommer bli munk eller inte.

Halvvägs runt jorden – på cykel (3/4) Ons 07 dec 2016 kl 18:03(17 min)

Fredrika cyklar jorden runt på 1000 dagar. Nu har hon nått halvvägs. Hör om nära döden-upplevelsen i Australien, världens blåsigaste plats och oron att komma hem till ett nytt Sverige.

Lina lämnade Sverige – för att slåss Ons 30 nov 2016 kl 18:03(17 min)

Paret Lina och Yosef från Linköping träffades genom thaiboxningen. Nu har de sålt sin lägenhet och emigrerat till thaiboxningens hemland på obestämd tid.

SMS-bombad av mystisk agent: "Fan va grym jag... Ons 02 nov 2016 kl 18:03(16 min)

När Thilda Särnevång tar sig till SM-final i längdhopp har hon ögonen på sig. Efteråt plingar det till i mobilen. Men det är ingen stalker som hon först tror. Och han har ett drömerbjudande.

Sofia är La Chueka – rockringens drottning Tor 13 okt 2016 kl 18:03(20 min)

När Sofia är i Colombia går hennes sambo och gifter sig – med en annan. Men det var det bästa som kunde hända. Nu åker Sofia runt i Sydamerika och uppträder framför rödljus som La Chueka.

Skulle plugga utomlands – blev deporterad Tor 22 sep 2016 kl 18:03(19 min)

Efter timmar av förhör sätts Johanna i en gallerförsedd bil på väg mot en cell. I ett år hade hon förberett sig för sin utbytestermin från Stockholms universitetet. Vad var det som hände?

På röda mattan i Hollywood: "Helt ofattbart" Tor 15 sep 2016 kl 18:03(17 min)

En kortfilm gjord i en lägenhet i Olskroken blev en Hollywood-långfilm. Lotta Losten bakom "Lights Out" berättar om den galna resan och surrealistiska möten med både stjärnor och fans.

Kattis frontalkrockade – fick ny karriär Ons 24 aug 2016 kl 18:03(17 min)

Katharine Nääs reser i Australien och vet inte vad hon ska göra med sitt liv. Då kör bilen in i en kraftledningsstolpe och hon hittar sitt kall. Men först måste hon överkomma sin största rädsla.

Efterlyst av Interpol – flydde Sverige Ons 17 aug 2016 kl 18:03(20 min)

Han hängs ut i SVT:s Rapport och anklagas för grov företagsplundring. Men vart har han tagit vägen? Efter år i exil är Thomas tillbaka och kan för första gången berätta sin historia.

Jenny blev islänning: "Jag är förälskad" Ons 29 jun 2016 kl 18:03(14 min)

Hon skulle bara vara där i ett halvår. Nu frågar mamma inte längre när hon ska flytta hem igen. Hör Jenny Eriksson från Mariefred berätta om galna stämningen på ön och vad hon blev kär i.

Karolina försvarar "Srebrenicas slaktare" Ons 15 jun 2016 kl 18:03(14 min)

Ratko Mladic fick livstid för folkmord och brott mot mänskligheten. Svenska Karolina Sibirzeff var en av dem som försvarar honom i krigsförbrytartribunalen. I Verkligheten förklarar hon varför.

Skulle rädda världen – blev förbundskapten Tor 09 jun 2016 kl 18:03(16 min)

Paul Kjellsson i Karlskrona ville göra världen bättre. När han kommer till Zambia får han en rejäl överraskning: han har utsetts till förbundskapten för landets landslag i handboll.

Anna i Grekland: "Offrat för mycket för att... Tis 03 maj 2016 kl 18:03(17 min)

Anna Tascha Larsson nobbar att vara fotbollskommentator i TV för att hjälpa flyktingar i Grekland. Hör om hur den stängda gränsen splittrat familjer, men också vad det kostat henne.

Amazonas-Nina: "Det är inte historia – det... Tis 26 apr 2016 kl 18:03(17 min)

Sen födseln i Amazonas pendlar Nina Gualinga, 22, mellan Sverige och Ecuador. Redan som sjuåring får hon sitt kall – hon ska kämpa för ursprungsbefolkningens överlevnad i resten av sitt liv.

Bakom kulisserna på College of Europe Tis 12 apr 2016 kl 18:03(17 min)

Carl-Johan Hertzberg är på en båt på Röda havet när det avgörande händer. Fem år senare tar han examen från EU-elitskolan College of Europe. Men utanför grindarna väntar ett EU i gungning.

Cyklar jorden runt: "Det är för lätt" (2/4) Tor 07 apr 2016 kl 18:03(18 min)

24-åriga Fredrika Ek från Sundsvall har cyklat 20 000 km men har lika långt kvar. Trots närkontakt med militären i Vietnam har hon just nu en dip i motivationen: hon saknar utmaningar.

"Nu vet jag hur det är att vara invandrare"... Tor 31 mar 2016 kl 18:03(18 min)

Daniel och Erik sa upp sig och sålde lägenheten för att bygga upp ett nytt liv i Australien. De utvandrar från Sverige för att bli invandrare – ett hårdare liv än vad de hade trott.

Headhuntad av kungafamiljen – i Bahrain Ons 16 mar 2016 kl 18:03(19 min)

Anton är insnöad på en flygplats i Lettland. Då ringer telefonen. Anton tror att det är ett skämt. Det är det inte.

Blev trött på män – lämnade Sverige Ons 09 mar 2016 kl 18:03(16 min)

Julia Svanström stärker kvinnors rättigheter på landsbygden i Peru. Hör om resan från en kraschad relation i Lund till den gömda dalen i Anderna.

Skulle ut och backpacka i Europa – kom aldrig... Ons 02 mar 2016 kl 18:03(14 min)

Hemma i Arvika bytte folk trottoar för att hon pratade för mycket. I Prag mötte hon kärleken. Men när dottern föds ställer Sergio ett ultimatum: flytta med mig till Bolivia, annars flyttar jag själv.

Upptäck avsnitt från programmet Verkligheten i P3

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".