Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
P2 fågeln
Lyssna
(0:34 min)
Härfågel (Upupa epops)
Publicerat lördag 18 april 2009 kl 15.21
Ljudklippet är från avsnittet
14 januari 2011 kl 09:00

Det latinska namnet är ljudhärmande och går tillbaks ända till Aristoteles. Det svenska namnet kommer av att denna märkliga fågel ända sedan medeltiden i folktron ansetts förebåda krig och hungersnöd. Det karaktäristiska ropet tolkades som att den kallade man ur huse: ”Upp! Upp! Upp! Ut! Ut!”.

Till 1800-talets mitt förekom härfågeln sällsynt men regelbundet i södra Sverige men endast på Öland tycks den någonsin ha varit relativt allmän. Numer rör det sig om få häckningar per år, alltjämt är chanserna störst på Öland. Härfåglar ses dock tillfälligt i landet så pass långt upp som i Hälsingland och Ångermanland.

Erik Rosenberg tyckte att härfågeln gjorde rätt för benämningen ”boskapsfågel” eftersom den huvudsakligen lever av insekter och andra småkryp som kan hämtas i kreatursspillning.

När häckning på senare tid skett i Sverige har det varit i hagmarker runt enskilt liggande gårdar. Boet placeras helst i stengärdsgårdar men kan också ligga i trädhåligheter.

När härfågeln är i affekt slår den upp fjäderbusken på huvudet; vill den skydda sig mot rovfåglar lägger den sig platt på marken och breder ut vingarna, vilket gör att höken inte uppfattar gestalten som en fågel. Vintertid vistas härfåglarna i Afrika söder om Sahara. Härfågeln är mycket vanligare i Medelhavsländerna och häckar i större delen av Afrika.

Härfågelns karaktäristiska utseende och beteende har gett den framträdande plats i folktro och mytologi. Några exempel ur Carl-Herman Tillhagens ”Fåglarna i folktron”. En gammal schweizisk bok rekommenderar att man skall bränna en härfågel, blanda askan med vin och dricka för att bota snuva. Araberna menade att härfågelns huvud hade kraft att stå emot trolldom. En saga i Tusen och en natt återger tron att ett härfågelshjärta under huvudet på en sovande får denne att berätta alla sina hemligheter. En medeltida mohammedansk skriftlärd berättar att härfågeln följde Konung Salomo på hans resor med uppgiften att visa på underjordiska källor.

(Upupa epops)

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".