Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Hård strid om Trumps inreseförbud

Publicerat tisdag 7 februari 2017 kl 05.23
Justitiedepartementet ger Trump rätt
(2:19 min)
Donald Trump och iransk bioingenjör Nima Enayati
Donald Trumps inreseförbud ska prövas i domstol. Så länge har förbudet stoppats och i bild syns iranska bioingenjören Nima Enayati anlända till USA. Foto: Mandel Ngan/Alexander F. Yuan/AP Photo.

I dag lämnar de inblandade parterna muntliga vittnesmål i en amerikansk domstol. Sedan tas ett beslut om Trumps inreseförbud ska återinföras eller vara fortsatt stoppat.

Presidenten har "laglig rätt" att avgöra vem som ska "tillåtas inträde i landet". Det skriver det amerikanska justitiedepartementet i ett yttrande till appellationsdomstolen i San Fransisco. Justitiedepartementet hävdar att president Trump har stöd i konstitutionen och av flera lagar, och därtill att presidentens order tagits med hänsyn till nationell säkerhet.

Trumps presidentdekret beslutade att tillfälligt stoppa inresor för människor från sju olika länder och att ta emot flyktingar i 120 dagar.

Men i fredags beslöt en domare i Seattle att temporärt upphäva dekretet. Det är det beslutet som nu har överklagats till den övre instansen, appellationsdomstolen i San Fransisco.

Under tisdagen kommer appellationsdomstolen att höra muntliga vittnesmål från justitiedepartementet och från delstaterna Washington och Minnesota, de två stater som utmanat presidentdekretet i rätten.

Domstolen kommer sedan att avgöra om president Trumps order ska fortsätta att gälla eller om upphävandet av den kommer att kvarstå.

Oavsett vad beslutet blir kommer sannolikt den förlorande parten att överklaga fallet till Högsta domstolen som är den tredje och sista instansen.

För tillfället finns det åtta domare i Högsta domstolen vilket skulle kunna innebära att omröstningen mellan domarna slutar i att fyra röster står mot fyra. I så fall gäller den föregående instansens beslut.

Temperaturen i den juridiska striden har skruvats upp ytterligare efter att flera yttranden kommit in till appellationsdomstolen. Bland annat har flera före detta högt uppsatta politiker som de demokratiska utrikesministrarna Madeleine Albright och John Kerry och före detta CIA-chefen och försvarsministern Leon Panetta skrivit att Trumps order – tvärtom mot vad han själv hävdar – hotar den nationella säkerheten.

Samtidigt har hundratals företag yttrat sig över presidentdekretet och anser att den skadar bolagens affärsverksamhet, bland företagen finns Facebook, Netflix, Uber, Apple och Google.

Ytterligare 15 stater har ställt sig bakom Washington och Minnesota och varnar för ett "kaos" om president Trumps dekret börjar gälla igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".