Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Solistpriset 2010: Amelia Jakobsson-Boyarsky, cello

Tio frågor till Amelia Jakobsson-Boyarsky

Det bästa med att vara solist är ...
Att ha tiden och friheten att fördjupa sig i musiken, och få lov att presentera en egen interpretation (oftast) utan att behöva följa andra musikers viljor och tycke alltför mycket. Dessutom att man kan framträda iklädd andra färger än bara svart:)

Mitt bästa ögonblick på scen
Varje konsert jag spelat då jag känt att jag kan göra precis vad jag vill med mitt instrument, och att publiken berörs av musiken. Att spela på en fullsatt, lyckad konsert på "Jazz at Lincoln Center" i New York var helt otroligt.

Mitt sämsta ögonblick på scen
Ännu inte hänt något hemskt och pinsamt. Väntar med spänning ...

Min okända talang
Hemligt :)

Favoritkompositör?
Har alltför bred och varierande musik smak för att välja en enda. Det finns som tur är otroligt många mästerverk som bör höras och spelas, i olika genrar och stilar. Men ett par favoriter i urval är Mozart (p.g.a "Don Giovanni") Wagner (p.g.a av "Ringen" och "Tristan och Isolde"), Verdi (p.g.a "Don Carlos") . Ja, jag inspireras mycket av opera och sång som ni kanske ser!

Bästa hemsida för musik
Youtube, såklart. Om man bara kunde slippa alla irriterande kommentarer till vartenda klipp!

Om jag vore en stad skulle jag vara ...
Montreal!

Senaste boken jag läste
Jag har alltid en bok på gång som jag drar med mig i min handväska, då jag mest har tid att läsa när jag reser (vilket jag gör väldigt ofta), men den jag slukar just nu är "Sjung ut Elisabeth!", som är Elisabeth Söderströms andra självbiografi.

Senaste filmen jag såg var
"Hable con ella" av Almadovar. Igen.

2010 ska jag ...
Har alldeles för många planer. Lära mig ryska (gärna även italienska och tyska), spela min debutkonsert i Köpenhamn, turnera i Frankrike, Nya Zealand och eventuellt Japan. Har en hel hög med noter som jag vill lära in, av dessa en hel del ny musik. Dessutom hade jag tänkt lära mig spela cello under tiden.

Dela

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.