Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Per Gross gillar blockflöjtens svängrum

Vissa instrument tillåter mer svängrum än andra. Blockflöjt är ett av dem och Per Gross har tagit fasta på det.

– Jag tycker att det är väldigt kul att kunna ha med element av rörelse och olika originella sceniska lösningar. Det är nog en fråga av temperament och för mig passar det väldigt väl.

Inför finalen av Solistpriset har han valt en konsert han aldrig förr spelat, Konsert för altblockflöjt av Ladislau Müller.

– Man vill ta tillfälle i akt att spela någonting nytt när man en så väldigt bra orkester som Göteborgs symfoniker. Den här konserten känns lockande så det blir en win-win situation.

Själv är han mest van vid att spela kammarmusik och intimare scener, så att stå i Göteborgs konserthus känns "lite febrigt".

Per är 28 år och född och boende i Stockholm. Han började med blockflöjt i kommunala musikskolan och blev tidigt fascinerad av instrumentets möjligheter. Både tidningen Opus och Svenska Dagbladet har gett Per Gross utmärkelser som Årets musikpersonlighet respektive Årets stjärnskott och 2007 vann han Ljunggrenska tävlingen.


Lyssna på Per

Från kvartsfinalen:

Från semifinalen:


Mer om Per

Hemsida: www.pergross.se

Dela

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.