Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BLOGG

Hur blir symbiosen i praktiken?

Publicerat fredag 10 december 2010 kl 18.31

SOCIALT OCH DIGITALT. Medieormens författare drar i kapitlet  slutsatsen att framtidens journalistik kommer att mixa "den gamla" sortens journalistiska kunskaper och -metoder med "den nya" sorten som präglats av internets framväxt från informationskälla till dialogverktyg –  där research och annat yrkesutbyte allt oftare sker via sociala medier och där inte enbart klassiska journalister publicerar sig – utan alla som har en dator eller en mobiltelefon. Vissa journalister är redan helt digitaliserade och menar att de redan är där – i 3.0 läget – andra har precis upptäckt "den nya tekniken".

I journalistkåren hittar vi hela skalan från analoga "gammelmedierävar" till de totaldigitala som praktiskt taget växt upp på internet. Vilken inställning man har till utvecklingen är i mångt och mycket en generationsfråga. Vissa klassiskt skolade journalister framstår lätt som nyfrälsta när de talar om de sociala mediernas betydelse och tror att de hittat lösningen på allt i och med att de öppnat ett twitterkonto. Andra tar – kanske just på grund av de nyfrälstas ibland sektliknande entusiasm – helst avstånd från det hela.

Helt klart är dock att vi står i en brytningspunkt just nu där de äldre och de yngre generationernas kunskaper möts i det dagliga arbetet på redaktionerna – och förhoppningsvis leder till framgångar.
    Många föreläser och skriver mycket om nätets och de sociala mediernas möjligheter såväl som dess begränsningar. Här kommer några länkar som resonerar kring den digitala evolutionen och sociala mediernas betydelse bortom de slentrianmässiga hyllningarna eller uppfattningen om det nya som mediernas "snake oil" .Vill du själv skriva något om hur du arbetar med "nya digitala metoder", vad som är fördelar respektive nackdelar, eller bidra med din filosofi om hur framtidens journalistiska arbete kommer att se ut i praktiken, när det som idag betraktas som nytt har blivit en självklarhet?  

/Red

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".