Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MEDIEPOLITIK

Sveriges Radios remissvar till EU-förslag om dataskyddsförordning

Publicerat fredag 16 mars 2012 kl 11.32

EU-kommissionen föreslår att skyddet för personuppguppgifter inom EU förstärks och att regleringen ska flyttas till förordning som blir direkt tillämplig i medlemsstaterna.  Det betyder bland annat att personuppgiftslagen (PUL) upphävs och ersätts av den föreslagna EU-förordningen. Kommissionens förslag har av regeringen skickats ut på remiss till ett stort antal remissinstanser. Sveriges Radio har i ett yttrande, efter samråd med de andra public servicebolagen, riktat skarp kritik mot förslaget. 
   Sveriges Radios chefsjurist Kerstin Bröms Lumpus sammanfattar remissyttrandet, som också går att läsa och ladda ner här på Medieormen.

Den ”buffert” som personuppgiftslagen och därtill hörande förarbetsuttalanden utgör skulle inte kunna användas till skydd för en tolkning som tar hänsyn till den svenska tryck- och yttrandefrihetsregleringen. Sveriges Radio avstyrker därför en EU-förordning som regleringsform för skyddet av personuppgifter. Sveriges Radio anser att förordningen lägger allt för stor vikt vid rätten till skydd för personuppgifter i förhållande till andra fri- och rättigheter, framförallt yttrande- och informationsfriheten.

Förslaget innebär en markant maktförskjutning från medlemsstaterna till EU-kommissionen. En sådan förskjutning riskerar enligt Sveriges Radio att utsätta den svenska grundlagsregleringen på tryck- och yttrandefrihetsområdet för stora risker.

Kerstin Bröms Lumpus
chefsjurist Sveriges Radio

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".