Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar - nu på Medieormen

Publicerat måndag 23 januari 2012 kl 10.59
1 av 3
Jack Werner FOTO: Peter Stahre
2 av 3
3 av 3

NÄTKULTUR. Jack Werner, sociala medier-korrespondent på Sveriges Radios nyhetskanal Alltid Nyheter, är skribent och nätkultursentusiast. Han har varit redaktör för sidan lista.se, bloggare för Nyheter24 och var nyligen med och lanserade nyhetssidan Ajour.
  Från och med denna vecka är Jack Werner ny nätkulturskribent på Medieormen och bidrar med sina nätsnackisar varje vecka. Varsågoda!

Internet är en kokande, fullkomligt oöverskådlig värld av samtalsämnen. Det som är absolut störst ena dagen kan vara bortglömt och passé den andra. Men alla händelser har ett egenvärde, och genom att betrakta dem och följa dem till slutet kan vi kanske få en lite bättre idé om vår samtid. Det var åtminstone min tanke när jag i november introducerade denna sida, fast på då på nyhetssidan Ajour.se. Från och med i januari jobbar jag på Sveriges Radio, och det är väl således inte helt galet att nätsnackisarna hänger med hit. En vecka som den förra är i och för sig kanske ”nätsnackisar” en dålig titel på dessa mina veckoliga genomgångar av vilka ämnen som dominerat samtalet på nätet. Det viktigaste som hände var nämligen i onsdags, då en hel massa sidor gick ut och – inte sa någonting.

SOPA, PIPA och vår egna Acta

För den näthändelse som överskuggat alla andra blev onsdagens internationella nätprotest mot det amerikanska lagförslaget SOPA - Stop Online Piracy Act. Det blev också kulmen på en diskussion som pågått länge kring hur olika instanser försöker gå in och begränsa rörelsefriheten på nätet. På många sätt fick SOPA och det närbesläktade lagförslaget PIPA (Protect IP Act), som om de hade röstats igenom i sina befintliga skick i praktiken hade gjort det möjligt för staten att utan förvarning och rättegång stänga ned hemsidor som misstänktes länka till upphovsrättsskyddat material, klä skott för hela den frustration som fanns på nätet. Redan i början av veckan dök både protestsånger och gammeldags propagandabilder mot lagarna upp. Till och med i den strikt hållna nätnationen Kina tycker många att lagen är en katastrof.
   Onsdagen kom, och hundratusentals sidor – med jättar som Wikipedia, Google, Reddit och Mark Zuckerberg i spetsen – släcktes antingen ned totalt eller infogade några varningens ord för att visa sitt missnöje med SOPA/PIPA. Protesten fick effekt – dagen efter kunde den icke-vinstdrivande journalistorganisationen ProPublica visa att närmare 70 amerikanska kongressmedlemmar slutat stödja lagen över natten. Senare kom beskedet att SOPA tills vidare skrotas, och den planerade omröstningen om PIPA skjuts upp. Men än kan inte de som ogillar generös nätlagstiftning andas ut. Det multilaterala lagförslaget ACTA, eller Anti-Counterfeiting Trade Agreement, (som finns att läsa här i sin helhet) är en SOPA-liknande uppsättning regler kring hur världens länder ska samordna sin kamp mot piratkopieringen. Den förhandlades fram i absolut sekretess, och är enligt kritikerna så vagt skriven att den i princip kan tillåta vilka rättsövergrepp som helst. På länktipsningssidan Reddit protesteras det vilt mot lagen – och då har de ändå inte ens upptäckt den spanska motsvarigheten Ley Sinde
   Själv har jag pratat om lagarna i Alltid Nyheter vid två tillfällen – lyssna på dem här. Missa inte heller Mediernas inslag om saken. Och framför allt: passa på att titta ett par gånger extra på din favoritmusikvideo på Youtube, för en vacker dag kanske du måste betala för nöjet.

Nedstängningen av MegaUpload

”Äsch, vem behöver SOPA?”. Så kanske FBI resonerade när de i fredags, efter månader av förberedelser, drog ut sladden ur fildelningssidan MegaUpload efter anklagelser mot sidans upphovsmän om upphovsrättsbrott, utpressning och pengatvätt. Flera personer anhölls, en hel hög bilar beslagtogs och ytterligare inblandade efterlystes. Domänen hann dock inte ens kallna förräns nätets egna hämnararmé – det löst sammansatta hackernätverket Anonymous – ryckte in och sänkte i en attack som fick namnet Operation Megaupload bland annat amerikanska justitiedepartementets hemsida. En skribent på nätnyhetsaggregatorn Buzzfeed var av en slump inne på 4chan, Anonymous hemforum, i samma veva som attackerna diskuterades, och ilskan och frustrationen är påtaglig. Fullt förståeligt – med tanke på att MegaUpload hade miljontals unika besökare per dag och som mest varit världen 13:e största hemsida är det förmodligen många av dem som gått miste om sin dagliga dos av kopierade tv-serier. Det finns dock andra skäl att vara arg, som frågeställningen i en av Reddits aktivaste diskussionstrådar från förra veckan sätter fingret på: ”Om staten kan stänga ner hemsidor som MegaUpload hur som helst, varför behöver de då ens SOPA?”. En fråga som dels för oss tillbaka till första meningen i denna text, och dels sätter hela debatten på sin spets.

Färjekatastrofen och dess publicistiska kusin i Sverige

Ni har alla sett den. Resecity ville annonsera för sina kryssningar i Tidningen Ångermanland, och deras färgglada och sorglösa Viking Line-reklam råkade av en slump hamna precis bredvid rubriken ”Dödssiffran stiger” och en bild på den sjunkande färjan Concordia. Tidningens ansvarige utgivare beklagade misstaget, och tillade att ”så snart jag såg vår krock på den första Facebookväggen insåg jag att spridningen skulle bli stor”. Ack, så rätt han hade. Annonsen hamnade på den internationellt kända reklambloggen copyranter, internetbloggen The Daily What och många fler. Tusentals Facebook- och Twitterdelningar senare var bilden kanon, och Sverige hade fått ytterligare en liten anekdotisk revival i världsmedia.

En fanversion av Star Wars – i fullängd

Från allvarligare ämnen hoppar vi nu över till glad lättsamhet, om än djupt genomarbetad sådan. För två år sedan lade nämligen IT-teknikern Casey Pugh ut hela filmen Star Wars Episode IV: A New Hope, uppdelad i stycken om 15 sekunder vardera, och bad sina vänner på nätet att göra egna versioner av styckena. 472 delar blev det, tusentals människor deltog med varsin del och det ihopklippta resultatet belönades med en Emmy redan 2010. Filmen har ett legat uppe på sin hemsida, men av rättsliga skäl inte kunnat ta sig därifrån förräns nu – då den äntligen finns att se på Youtube. Så avsätt två timmar till denna hypercharmigt återskapade sci-fi-klassiker. Och för att återgå till de allvarligare ämnena så är detta ett alldeles utmärkt exempel på vad en lag som SOPA, PIPA eller för all del ACTA effektivt skulle kunna göra totalt omöjligt i framtiden.

Beavis & Butt-Head återuppstår i fysisk form

Makeup-artisten Kevin Kirkpatrick, som du säkert aldrig hört talas om men lika säkert någon gång sett arbete av, har tidigare jobbat med filmer som Friday the 13th, TRON: Legacy och Pirates of the Caribbean. I veckan tog han steget till att charma internetpubliken, då en bild på hans tolkning av hur de kultförklarade TV-seriekaraktärerna Beavis och Butt-Head hade sett ut i verkliga livet fick stor spridning. Det är svårt att säga att Kirkpatrick inte lyckats – jämför bara hur bra han lyckats med den annars svåra överföringen från två dimensioner till tre. Det ska tilläggas också att bra i detta sammanhang kan stavas ”läskigt”. För visst fan ser MTV-vardagssurarna riktigt läskiga ut i det nya levande formatet.

Det hörs mystiska ljud…

Ett par Youtubefilmer på skogsarbetare i Kanada har gått nätet runt i veckan, och nått ända till nättidningen Huffington Post. På filmerna har arbetarna stannat upp i sitt arbete, och tittar planlöst upp i skyn, sökandes något utan att själv riktigt veta vad. Ett dovt, pulserande ljud genomborrar kamerans mikrofon och verkar så högt att själva jorden skakar. Men ingen källa till ljuden står att finna. Filmerna är de senaste tillskotten till en gammal nättrend: att, gärna med konspiratoriska undertoner, diskutera mystiska inslag i vardagen. Det har dock på senaste märkts en tydlig flod av Youtubefilmer som just visar upp diverse olika mystiska ljud. På Reddit reder användaren ForeverDownvoted ut vilka Youtubekonton som verkar pålitliga och vilka som inte gör det, och dessutom går användaren och ljudkillen GroovyTrouserEmperor igenom klippen för att analysera ljudet i dem. Deras slutsatser är enhälliga: majoriteten av klippen är inte så värst övertygande. Detta leder de flesta till slutsatsen att filmerna är en del av en viral marknadsföringsplan, till exempel för en katastroffilm eller ett spel. Men visst lockar det att sätta på sig foliehatten och driva iväg i teorier om utomjordingar och okända varelser…

Crowdsourcad dokumentär gör nätsuccé

I måndags dök en film upp på Youtube. Eller, tja, eftersom mer än åtta år av film laddas upp på Youtube dagligen dök förmodligen väldigt många filmer upp på Youtube i måndags, men en stod ut. Den hette The Gay Right Movement och var en reklamfilm som Ryan James Yezak gjort för sitt dokumentärfilmsprojekt Second Class Citizens, en film som ska handla om alla de områden, platser och sätt som homosexuella diskrimineras på dagligen. Filmen dök upp på Reddit, omnämndes av Buzzfeed, och nu en vecka senare har den 2,3 miljoner visningar, och den pengainsamling Ryan James Yezak samtidigt startade för att bekosta filmen har nått målet - tredubbelt. Nätet vill se förändring. Och bidrar faktiskt självt till den.

Killen ler ansträngt bredvid kändis – 100 gånger om

Många gillar att posera med kändisar. Två tjejer jag tidigare intervjuat har tagit det hela ett steg längre och på ren jävelskap fått kändisarna de poserat med att dessutom säga ”släke”, ett gotländskt ord för tång, in i kameran. Men killen som dök upp på Reddit i veckan överträffar ändå allt. På 100 bilder står han och poserar – med exakt samma obekväma leende på alla bilder – med olika världskändisar. Sylvester Stallone, 50 Cent, Sting och Clint Eastwood och många många fler, alla har fått en dos av den anonyma linslusens stela smile. Dessutom ska det finnas ytterligare 800 bilder med andra kändisar. På Know Your Meme diskuteras vem han kan vara, utan mer framgångar än att han förmodligen bor i Nashville, Tennessee. Personen som lade upp bilderna på Reddit vet dock vem han är – och ska försöka få honom att ställa upp på en utfrågning. Men det är inte helt lätt. ”Jag pratar nästan aldrig med honom, så jag har ingen aning om hur eller varför han tagit dessa bilder”, skriver han på Reddit och fortsätter: ”Han är en gåta."

Jack Werner
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".