Hoppa till textinnehållet Sajtkarta Support Kontakta Sveriges radio Spelaren Alla kanaler

Lågoddsaren Haneke vann Guldpalmen

Publicerat: söndag 27 maj 2012 kl 20:50

Hanekes Amour vann alltså guldpalmen på den 65:e filmfestivalen i Cannes. Helt enligt förhandstipsen - och trots att det bara är tre år sedan han vann sist, med Det vita bandet 2009.

Nu hamnar den österrikiske regissören i historieböckerna som en av åtta regissörer som vunnit guldpalmen två gånger, tillsammans med grabbar som Francis Ford Coppola, bröderna Dardennes och Bille August.

VInnarfilmen Amour är, som vi nämnt tidigare, en ovanligt ljus film för att vara Haneke - en regissör som ju annars är känd för sina exakta skildringar av mänsklig ondska. Men den här gången vinner han med ett avskalat kammarspel om ett åldrande par, och hur deras liv förändras när en av dem får en stroke. Det handlar om kärlek, döende och värdighet i livets slutskede. Och med sedvanlig Haneke-kyla registrerar och noterar regissören de olika stoppen på väg mot livets slutstation. Det hade kunnat bli iskallt om inte det varit för de två huvudrollsinnehavarna Jean-Louis Trintignant och Emmanuelle Riva, som också särskilt lyftes fram av juryns ordförande Nanni Moretti när han presenterade priset.

Den andra förhandstippade vinnaren, rumänska Beyond the Hills, fick inte mindre än två tröstpriser. Bästa manus och ett delat pris för bästa kvinnliga skådespelare. Grand Prix, festivalens andrapris, gav Moretti till en landsman - Matteo Garrone och hans Reality. Ken Loach fick tredjepriset, juryns pris, för sin whisky-komedi The Angel's Share. Fransmännen gick alltså HELT lottlösa från årets prisutdelning.

Danske Mads Mikkelsen gick däremot hem ett pris ikväll. Som bästa manliga skådespelare för sin insats i Jakten, regisserad av Thomas Vinterberg. Och ett skådespelarpris är väl en ganska bra utdelning på en festival är bara en enda nordisk långfilm visades, skriver jag och inser att jag försöker åka snålskjuts på det faktum att det JÄMT är danska regissörer som vinner pris i Cannes.

Läs hela listan på vinnarna i Cannes Vinnare i Cannes 2012  i år.

Roger

Du måste aktivera javascript för att se sverigesradio.se korrekt. Läs mer på sverigesradio/support

 

Det här är ljudspelaren på sverigesradio.se. Just nu spelas ingenting. Klicka på en ljudlänk så startar den. Du kan göra spelaren mindre genom att klicka på knappen Min radio.

Om du har frågor om eller synpunkter på Sveriges radios webbradio kan du kontakta oss på vår supportsida.

Vill du dela med dig?

Dela ut en viss tidpunkt i ett ljudklipp

Högerklicka på tidsaxeln och välj ”Dela ut till aktuell tidpunkt” så får du en länk som startar ljudet på en visst plats i ljudet. Detta fungerar bara på ljudklipp, inte direktsändningar

Vill du dela med dig?

Ljudklippet startas på det antal sekunder som du har valt. Den du delar till kan även spola tillbaka till början av ljudklippet och lyssna på hela klippet.

Mina favoriter

  • Du kommer alltid åt dina favoritprograms senaste avsnitt och dina favoritkanaler med bara ett klick.

    Lägg till så många du vill!

Spelkö

  • Du kan spara klipp och program i en spelkö. Klicka på pilen efter en ljudlänk och välj att lägga på kö.

Historik

  • Allt du lyssnat på kommer du alltid åt med bara ett klick.

    Alla ljudklipp du lyssnar på hamnar här.

Rensa
Hjälp
Byt ljudkvalitet: