Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Urban Art utmanar idén om offentlig konst

Publicerat torsdag 3 augusti kl 07.30
Projektledare: Vi vill visa att det finns hundra olika sätt att skapa offentlig konst
(2:32 min)
En husfasad målas av den chilenske konstnären Sebastian Navarro under Hammarkullen Urban Art i Göteborg
1 av 2
En husfasad målas av den chilenske konstnären Sebastian Navarro under Hammarkullen Urban Art i Göteborg
En husfasad målas under Hammarkullen Urban Art i Göteborg.
2 av 2
En husfasad målas under Hammarkullen Urban Art i Göteborg.

Idag torsdag invigs gatukonstfestivalen Hammarkullen Urban Art i Göteborg. Arrangörerna ser gatukonstfestivalen som ett sätt att utmana bilden av offentlig konst.

Konstnärer från Mexiko, Chile, Spanien och Sverige ska bo i Hammarkullen, bekanta sig med området och skapa storskaliga konstverk runt om i stadsdelen.

Vi vill visa att det finns hundra olika sätt att tänka på och skapa konst, men som aldrig kommer få plats i de processer som vi jobbar med i staden. Vi vill även utmana den traditionella idén om offentlig konst, som oftast är baserad på beställningar som kommer uppifrån.

Hammarkullen Urban Art arrangeras på initiativ av Urban Konst, en verksamhet inom Göteborgs stad som jobbar med att skapa förutsättningar för att fler ska kunna ta del av och skapa konst i offentliga miljöer och platser alla kan vistas. De samarbetar även med intresseorganisationen Hammarkullen 365. 

Och nu är alltså konstnärer från Chile, Mexico, Spanien och Sverige inbjudna för att täcka husfasaderna med målningar som ska vara färdiga om en vecka. Och tanken med festivalen är främst att utmana idén om offentlig konst som något som stat och kommun har makten över. Urban Art vill istället involvera medborgarna och ge dem möjlighet att påverka, förklarar projektledaren Daniel Terres när vi har slagit oss ner på en gård mellan husen, där barnen leker en bit bort.

– Det har blivit ett monopol, ett institutionellt monopol. Det är antingen näringslivet, de som har ekonomiska resurser, eller staten eller kommunen som får skapa konst i offentliga rum och som får bestämma vad som är konstnärlig kvalitet och vilken konst som andra ska ta del av. Och det är verkligen de tankarna och idéerna som vi vill utmana. I en stadsdel som Hammarkullen där man kan se de här enorma asymmetrierna när det gäller makt och livchanser blir det extra viktigt eftersom det är ett sätt att ta makten över sin egen berättelse.

En av de konstnärer som debuterar i de här större sammanhangen är Iman Josef Husein som är uppvuxen i stadsdelen. Hon ser den här typen av initiativ som en viktig del i att låta unga bekanta sig med konstvärden.

– Det kan ändra ungdomars syn på hur man behandlar förorten och de kanske själva blir engagerade i konst. Om man har konst omkring sig kanske det är lättare att få ett intresse och komma in i konst. För min del har det varit så i alla fall.

Urban Art pågår till och med 13 augusti. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".