Hoppa till textinnehållet Sajtkarta Support Kontakta Sveriges radio Spelaren Alla kanaler

Valhänt integration och bokslask

Lördag 13 oktober 2012 kl 11:03 30 kommentarer
Medierna 20121013 Valhänt integration och bokslask (MP3) Medierna 20121013 Valhänt integration och bokslask (34 min)
Lördag 13 oktober 2012 kl 11:03 (0 MB)
Mediernas valhänthet och hänsynstagande fördummar integrations- och invandringsdebatten. Vi berättar om hur en av Sveriges svåraste utmaningar försvåras ännu mer av den mediala tafattheten och en stelnad mediedebatt. Vi undrar om det räcker med att ge två sidor av saken oavsett vem som har rätt - för att skapa en balanserad journalistik. Och så om veckans skriverier om kungen och Camilla Henemark. Är det bokförlagen som går i bräschen för slaskifieringen?

Högerklicka på ljudlänken och välj spara för att ladda ner

Feg valhänthet av medier om integration
Vi journalister får ofta kritik för att vi är för fokuserade på det negativa i tillvaron. Att det bara är problemen som får uppmärksamhet. Undantaget är invandrings- och integrationspolitiken. Här tycks journalistiken påfallande ofta fastna i moralhörnet. Makthavare tillåts komma undan med klichéer om ett samhälle utan vi och dom. Men inga makthavare naglas fast trots att många misslyckas med att ge svar på hur samhället ska lösa de problem som uppstår när Sverige på ett mindre än ett halvsekel förändrats från vitt och homogent till mångfacetterat. När Agenda startade partiledardebatten och frågade hur mycket invandring Sverige TÅL så drog debatten igång: inte om hur invandringen skulle hanteras, utan om hur frågan ställts. Reporter Katarina Andersson med Lars Truedson.

Balanserat eller sakligt om klimatet?
Om man ska göra objektiv och balanserad journalistik - räcker det då att ge två sidor lika mycket utrymme oavsett hur rätt eller fel de har? Eller ska man förvänta sig att en journalist också sätter sig in i en fråga och värderar de olika sidorna? Att människan påverkar den globala uppvärmningen är sedan länge ett väletablerat faktum inom vetenskapen även om det finns ett litet fåtal avvikande röster. Det här är något de flesta journalister som skriver om klimatet vet och förhåller sig till. Men i senaste numret av Sveriges största biltidning Vi Bilägare gör man på ett annat sätt. Vi försöker reda ut hur redaktionen menar. Reporter Caroline Jägerfeld.

Böcker i bräschen för skvaller
Camilla Henemark Veckans mest omskrivna kvinna heter Camilla Henemark. Nästa vecka kommer hennes bok Adjö det ljuva livet men redan nu har medierna varit fulla av smaskiga detaljer, rubriker och löpsedlar. Och det är inte bara kvällstidningarna som skriver. I onsdags publicerade Dagens Nyheter en lång artikel med detaljer om Henemark och kungen. De senaste åren har det här varit något av ett mönster. En skandalbok lanseras och medierna kan sprida vidare informationen utan att själv behöva kontrollera faktauppgifterna eller stå där med skämskudden. Det kallas ibland ”för att göra en BBC” – när finmedierna vill skriva om otrohet utan att behöva riktigt stå för det så att säga. Nu kommer kritiken mot de här publiceringarna. Reporter Martin Wicklin.

Nyckelord

Programmen, Medier

Du måste aktivera javascript för att se sverigesradio.se korrekt. Läs mer på sverigesradio/support

 

Det här är ljudspelaren på sverigesradio.se. Just nu spelas ingenting. Klicka på en ljudlänk så startar den. Du kan göra spelaren mindre genom att klicka på knappen Min radio.

Om du har frågor om eller synpunkter på Sveriges radios webbradio kan du kontakta oss på vår supportsida.

Vill du dela med dig?

Dela ut en viss tidpunkt i ett ljudklipp

Högerklicka på tidsaxeln och välj ”Dela ut till aktuell tidpunkt” så får du en länk som startar ljudet på en visst plats i ljudet. Detta fungerar bara på ljudklipp, inte direktsändningar

Vill du dela med dig?

Ljudklippet startas på det antal sekunder som du har valt. Den du delar till kan även spola tillbaka till början av ljudklippet och lyssna på hela klippet.

Mina favoriter

  • Du kommer alltid åt dina favoritprograms senaste avsnitt och dina favoritkanaler med bara ett klick.

    Lägg till så många du vill!

Spelkö

  • Du kan spara klipp och program i en spelkö. Klicka på pilen efter en ljudlänk och välj att lägga på kö.

Historik

  • Allt du lyssnat på kommer du alltid åt med bara ett klick.

    Alla ljudklipp du lyssnar på hamnar här.

Rensa
Hjälp
Byt ljudkvalitet: