Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

CERN-forskare kan ha slagit ljusets hastiget

Publicerat fredag 23 september 2011 kl 07.17

Forskare vid forskningscentret CERN i Schweiz har gjort ett experiment där partiklar, enligt studien, ska röra sig snabbare än ljusets hastighet. Studien publicerades i morse. 

Vi märker inte av neutriner i vår vardag, men 70 miljarder neutriner från solen går igenom en tumnagel på en sekund. Frågan är nu om det kan färdas hastigare än ljuset.

Forskare har gjort ett experiment där de menar sig ha fått neutriner att  röra sig snabbare än ljusets hastighet.

Från den stora forskningsanläggningen CERN i Schweiz har man i marken skjutit neutriner till en gruva i Italien ca 70 mil bort. När man har gjort beräkningar på hur snabbt det har gått skulle det handla om 60 nanosekunder snabbare än ljuset. Det innebär en hastighet på 300 006 kilometer i sekunden, och skulle i så fall vara snabbare än ljusets.

Vissa forskare talar om att det här skulle kunna kullkasta Einsteins teorier.

Men Tommy Ohlsson, professor i teoretisk fysik på kungliga tekniska högskolan, säger till Vetenskapsradion att han tvivlar på det. Han påpekar att forskarna själva lyfter fram att de kan ha systematiska fel i sina beräkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".