Hudbakterier avgör om malariamyggan biter

Publicerat fredag 30 december 2011 kl 06:32
Malariamyggan Anopheles gambiae. Bild: Wikimedia commons
Malariamyggan Anopheles gambiae. Bild: Wikimedia commons

Det är bakteriefloran på huden som avgör vilka personer som blir bitna av malariamyggor, enligt holländska forskare.

Bakterierna på huden producerar doftämnen från människans svett och forskarna har nu utvecklat en metod för att avgöra vilka bakterier som bildar ämnen som lockar till sig myggor.

Rickard Ignell, professor i kemisk ekologi vid SLU, tycker att det är intressant att man har identifierat specifika bakteriearter, som bildar doftämnena som är attraktiva för myggor:

– Människans doft är väldigt komplex. Den består av mellan 500 och 1000 olika doftsignaler och att identifiera vilka av de som är attraherande eller repellerande är väldigt svårt.

Myggor hittar sina offer med hjälp av olika synintryck som färger och former, och genom att upptäcka värmestrålning och koldioxid från djur & människors utandningsluft. Och djurets eller människans doft är en viktig faktor som gör att en mygga sen biter.

Det är bakterier på huden som omvandlar ämnen i svett till dofter som myggorna reagerar på. Enligt den nya studien så klarar sig personer med många olika arter av bakterier på huden bäst från myggbett, medan dom som har få bakteriearter på huden oftare blir bitna.

Enligt forskarna skulle det vara möjligt att utveckla personligt anpassade skydd mot malariamyggan, genom att förändra bakteriefloran på huden. Men Rickard Ignell på SLU tror inte att det skulle vara praktiskt genomförbart. Däremot anser han att metoden kan vara användbar för att hitta bakterier som utsöndrar ämnen som lockar till sig myggor, för att på så sätt tillverka effektivare myggfällor.

– Man har identifierat bakterierna. Och då kan man kanske använda bakteriekulturer för att ta fram stora mängder av doftämnen. Jag tror inte att det kommer att dröja så länge innan vi hittat nya doftsignaler som kan användas i fällor för att locka myggor, eller repellenter som kan fungera som personligt skydd.

Referens: Verhulst NO , Qiu YT , Beijleveld H , Maliepaard C , Knights D , et al. 2011 Composition of Human Skin Microbiota Affects Attractiveness to Malaria Mosquitoes. PLoS ONE 6(12): e28991. doi:10.1371/journal.pone.0028991

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
  Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Läs mer på sverigesradio/support

  Sveriges Radios Webbspelare

  Du kan starta och stoppa webbspelaren med alt + 8

  Ljudkvalitet:
  --:--
  --:--