Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hudbakterier avgör om malariamyggan biter

Publicerat fredag 30 december 2011 kl 06.32
"Kan leda till nya myggfällor"
(1:36 min)
Malariamyggan Anopheles gambiae. Bild: Wikimedia commons

Det är bakteriefloran på huden som avgör vilka personer som blir bitna av malariamyggor, enligt holländska forskare.

Bakterierna på huden producerar doftämnen från människans svett och forskarna har nu utvecklat en metod för att avgöra vilka bakterier som bildar ämnen som lockar till sig myggor.

Rickard Ignell, professor i kemisk ekologi vid SLU, tycker att det är intressant att man har identifierat specifika bakteriearter, som bildar doftämnena som är attraktiva för myggor:

– Människans doft är väldigt komplex. Den består av mellan 500 och 1000 olika doftsignaler och att identifiera vilka av de som är attraherande eller repellerande är väldigt svårt.

Myggor hittar sina offer med hjälp av olika synintryck som färger och former, och genom att upptäcka värmestrålning och koldioxid från djur & människors utandningsluft. Och djurets eller människans doft är en viktig faktor som gör att en mygga sen biter.

Det är bakterier på huden som omvandlar ämnen i svett till dofter som myggorna reagerar på. Enligt den nya studien så klarar sig personer med många olika arter av bakterier på huden bäst från myggbett, medan dom som har få bakteriearter på huden oftare blir bitna.

Enligt forskarna skulle det vara möjligt att utveckla personligt anpassade skydd mot malariamyggan, genom att förändra bakteriefloran på huden. Men Rickard Ignell på SLU tror inte att det skulle vara praktiskt genomförbart. Däremot anser han att metoden kan vara användbar för att hitta bakterier som utsöndrar ämnen som lockar till sig myggor, för att på så sätt tillverka effektivare myggfällor.

– Man har identifierat bakterierna. Och då kan man kanske använda bakteriekulturer för att ta fram stora mängder av doftämnen. Jag tror inte att det kommer att dröja så länge innan vi hittat nya doftsignaler som kan användas i fällor för att locka myggor, eller repellenter som kan fungera som personligt skydd.

Referens: Verhulst NO , Qiu YT , Beijleveld H , Maliepaard C , Knights D , et al. 2011 Composition of Human Skin Microbiota Affects Attractiveness to Malaria Mosquitoes. PLoS ONE 6(12): e28991. doi:10.1371/journal.pone.0028991

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".