Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Planer för slutförvar går vidare i USA

Publicerat tisdag 11 juli kl 06.00
"Förvaringskapslarna kan bli för varma"
(1:29 min)
Bergskam med mycket ödemark omkring
President Donald Trump vill ha slutförvar i Yucca Mountain. Foto: Public Domain

USA:s president Donald Trump planerar att fortsätta det omtvistade nationella slutförvaret av använt kärnbränsle i Yucca mountain i Nevada. Men det finns en del hinder på vägen.

Barack Obamas regering lade slutförvarprojektet på is 2011 av politiska skäl. När nu Donald Trump vill gå vidare finns flera tekniska hinder som måste övervinnas om satsningen ska gå i hamn.

Geologen Leif Eriksson, numera bosatt i USA, har jobbat med slutförvarssystem i många länder. Han menar att kapslarna, som är tänkt att användas för att förvara kärnbränslet, är alldeles för varma för att vara säkra.

– En av de saker som oroar mig är att man skapar ånga. Då blir transportprocedurerna annorlunda och de kemiska processerna i berget blir annorlunda. Det har man ju undvikit i Sverige, säger geologen Leif Eriksson. 

Det radioaktiva sönderfallet i kärnbränsle skapar energi i form av värme. Därför ligger det använda kärnbränslet i Sverige i ett vattenfyllt mellanlager för att klinga av och svalna till under 100 grader innan det ska slutförvaras.

Leif Eriksson, som själv kallar sig för begravningsentreprenör för radioaktivt avfall, menar att det är mycket viktigt att själva bränslestavarna i behållarna inte ligger för nära varandra på ett sätt som nu planeras i USA.

Då ökar nämligen temperaturen långt över 100 grader och risken för ångbildning är stor inuti berget där de ska ligga på 300 meters djup. Det kan påverka säkerheten, och man måste också göra något åt behållarna med det högaktiva avfallet, enligt Leif Eriksson.

– De måste förmodligen öppnas och bränslestavarna som ligger där får man göra något nytt med, säger han. 

Men oavsett de tekniska utmaningarna blir kanske det politiska motståndet i delstaten Nevada, där Yucca mountain ligger, det svåraste hindret.

Eftersom beslut om slutförvaret där dröjer så öppnar energiminister Rick Perry för att flera platser kan bli aktuella för att lagra använt kärnbränsle. Men i huvudsak handlar det då om långtidsmellanförvar där avfallet skulle kunna förvaras i minst 100 år i väntan på något mer permanent. Några beslut har dock inte fattats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".