Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Solstormen skapar lyckliga solforskare

Publicerat fredag 27 januari 2012 kl 14.11
Solstormen skapar lyckliga solforskare
(25 min)

Solstormen varnades för i veckan och att den skulle träffa jorden i tisdags. Flygplan dirigerades om, men annars verkar det mest ha lett till vackra norrksen och ett gyllene tillfälle för solfysiker att frossa i data.  Lars Broström tog kontakt med solfysikern Henrik Lundstedt i Lund.

Är det censur?  Tidskrifterna Nature och Science har stoppat publiceringen av två studier för att resultaten anses för farliga. Studierna visar på hur man skulle kunna få fågelinfluensaviruset att mutera så att det lättare skulle kunna spridas mellan människor. Idag sprids det endast mellan djur och människor. Forskare och tidskrifter har efter påtryckningar från amerikanska myndigheter accepterat att under ett par månader stoppa aktiviteterna. I veckan protesterade en av forskarna.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid  Uppsala universitet och Göran Herméren, senior professor i medcinsk etik vid Lunds universitet, och under många år ordförande i den etikgrupp som ger råd till EU kommittionen om vetenskap och nya teknologier. Först ut Göran Hermerén. Reporter Annika Östman.  

Problem med gula fläcken leder ofta till att synen försämras dramatiskt. I veckan rapporterades om kliniska försök med stamcellsbehandling av det som kallas åldersrelaterad makuladegeneration. Det är en sjukdom  som främst drabbar äldre med en nedbrytning av syncellerna kring gula fläcken i ögat. Försöken har det rapporterats om i tidskriften The Lancet. Fredrick Gosch är docent och överläkare vid ögonkliniken i Lund. Reporter Per Helgesson. 

I Davos i Schweiz möts över 2 600 företagsledare, akademiker och politiker, och i år är det många vetenskapliga ämnen som är på tapeten. Bland annat handlar det om antibiotikaresistens. Men också andra ämnen tas upp. Johan Rockström är chef för Stockholm Environmental Insitut, och Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning träffade honom i Davos, och undrade vad det betyder att vetenskapen tar större plats.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.