Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lyckad jakt på världens surdegar

Publicerat fredag 8 september kl 06.00
800 prover från brödentusiaster
(1:33 min)
Surdegbak: bröd, deg och skål med surdeg
Nu forskas det på trendig bakning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Surdegsentusiaster har nu lämnat mängder av bidrag till forskare som vill veta vad som döljer sig i degbunkarna. De vill exempelvis veta  vilka organismer som styr bakningen.

800 surdegsprover. Det blev det överväldigande gensvaret från hela världen på ett forskarupprop i höstas från universitetet i North Carolina i USA.

– Ja, nu kan vi inte ta emot mer och har stängt dörren för ytterligare surdegskulturer, säger Erin Mackenney som arbetar med projektet.

Tanken är att studera mångfalden och den mikrobiologiska sammansättningen i surdeg som används för att baka bröd.

Forskargruppen blev alldeles överväldigad av det stora intresse som projektet väckt bland surdegsentusiaster runt världen.

Det har kommit surdegskulturer från alla möjliga håll, Amerika, Asien, Australien, Nya Zeeland, Mellanöstern och Europa.

Ett svenskt bidrag har skickats in. Degen skickades från Stockholm och används som startkultur för ett blandat råg och fullkornsbröd med valnötter.

Alla surdegar ska nu kategoriseras, och för att få en första vink om vilka organismer som finns med har de odlats i labb. Men lika viktigt för forskarna är att notera ålder, ingredienser, tillkomsthistoria och geografiskt ursprung.

Nästa steg är att välja ut vilka som ska genetiskt bestämmas för att mer exakt avgöra vilken sammansättning degarna har.

En av frågorna som intresserar Erin Mackenney mest är naturligtvis mångfalden, men också vilka arter och stammar som är gemensamma för alla dessa surdegar.

 – Det är den intressantaste frågan är om man kan peka ut de organismer som är specialiserade för brödbakning, säger Erin Mackenney.

Gillar du att baka? Mer om surdegens mysterier i Vetandets värld: Långlivat samarbete mellan mikrober och människor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".