Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyttig hetta hos kryddstark mat

Publicerat onsdag 4 augusti 2010 kl 05.22

Ämnet capsaicin, som ger chili dess brännande smak, tycks kunna fungera som blodtryckssänkare enligt ny forskning.

Allt mer forskning visar på positiva effekter av stark mat – eller i alla fall av det ämne som gör maten stark. Ämnet som gör att det bränner i munnen kallas capsaicin, och forskare i Kina har nu visat att capsaicin kan ha en effekt mot högt blodtryck.

Studien gjordes på råttor som förändrats genetiskt för att ha högt blodtryck. Hos de råttor som sedan fick mat med capsaicin sänktes blodtrycket med tiden.

Enligt forskarna fungerar capsaicin genom att vidga blodkärl, vilket leder till att blodtrycket sänks.

Forskningen publiceras i tidskriften Cell Metabolism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".