Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot svarar på frågor om rapportering kring en studie om övervikt, graviditet och risken för missbildningar

Publicerat fredag 14 juli 2017 kl 18.56

Ekot rapporterade måndagen den 10 juli om en studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet och Sachsska barn- och ungdomssjukhuset. Studien visar att det finns en ökad risk för allvarlig missbildning hos barnet om mamman är överviktig eller lider av fetma under graviditeten. 1,2 miljoner kvinnor som fött barn i Sverige ingick i studien som visar att risken för missbildningar börjar öka vid en lättare övervikt än vad som tidigare varit känt.

Ekot har fått en del frågor om rapporteringen och också kritik för att inte tillräckligt tydligt ha berättat hur stora riskerna för missbildningar är. Här kommer svar på de frågorna.

Varför rapporterade Ekot om studien?

Vi gjorde bedömningen att studien är relevant för att den är stor (1,2 miljoner kvinnor) och för att den visar att risken för missbildningar börjar öka vid en lättare övervikt än vad som tidigare varit känt, vid BMI 25 istället för 30. Det är viktigt att komma ihåg att risken fortfarande är liten, men det nya i rapporten är alltså att risken börjar öka vid en lättare övervikt än vad som tidigare varit känt. Vår bedömning var att forskningen hade ett allmänintresse.

Hur stor är riskökningen?

Studien visar att hos normalviktiga kvinnor är förekomsten av allvarliga missbildningar hos foster drygt 3 av 100. Risken ökar med stigande vikt och för de mest överviktiga kvinnorna förekom missbildningar hos nästan 5 av 100 foster.

Mer detaljerat:
För normalviktiga var risken för missbildning hos barnet 3,4 procent. För gravida med BMI över 25 var risken 3,5 procent. Gravida med BMI över 30 hade 3,8 procents risk för missbildning. Kraftig fetma/BMI över 35, gav en risk på 4,2 procent. Extrem fetma, BMI över 40, gav en risk på 4,7 procent.

Det är en liten riskökning, men enligt studien börjar ökningen redan vid lätt övervikt och inte först vid fetma/BMI 30.

Varför berättade ni inte hur liten risken är?

Det gjorde vi i inslag som sändes senare samma dag bland annat i Studio Ett med Marie Blomberg, överläkare vid Linköpings Universitetssjukhus. Här finns intervjun med Marie Blomberg 

I efterhand tycker jag att vi borde ha haft med den informationen redan i det första inslaget som sändes på morgonen, med hänvisning till kommande rapportering under dagen.

Ekots samlade rapportering om övervikt och graviditet den 10 juli 2017

Intervju med Martina Persson, biträdande överläkare på Sachsska barn-och ungdomssjukhuset i Stockholm och forskare i medicin vid Karolinska institutet som gjort studien

Intervju med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll

Intervju med överläkare Marie Blomberg vid Linköpings universitetssjukhus

 

Studien har publicerats i The BMJ (tidigare The British Medical Journal) och finns att läsa här: www.bmj.com/content/357/bmj.j2563

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".