Vårkväll med P2 Live

Publicerat onsdag 27 februari 2013 kl 10:22
Cecilia Zilliacus. Foto Anders Roth
1 av 5
Cecilia Zilliacus. Foto Anders Roth
Oskar Ekberg. Foto: Ulrich Schulte
2 av 5
Oskar Ekberg. Foto: Ulrich Schulte
Padik
3 av 5
Padik
Skivomslaget till Erik Lindeborgs Salonul Magic är gjort av konstnären Diana Butucariu.
4 av 5
Skivomslaget till Erik Lindeborgs Salonul Magic är gjort av konstnären Diana Butucariu.
5 av 5

Kom och fira vårens ankomst med P2 Live! Torsdag 21 mars anordnar vi en gratis konsertkväll i Radiohuset i Stockholm där du får uppleva klassisk musik, jazz och världsmusik på nära håll.

Violinisten Cecilia Zilliacus spelar musik av Johann Sebastian Bach, pianisten Oskar Ekberg spelar Johan Helmich Roman, jazzmannen Erik Lindeborg spelar musik från sin nya skiva Salnoul Magic och Padik spelar musik från Baluchistan - passande eftersom vårkvällen sammanfaller med nyåret nowruz som firas av perser och kurder! Eller en dag senare närmare bestämt: torsdagen 21 mars.

Radiohuset, som ligger på Gärdet i Stockholm (Oxenstiernsgatan 20), kan du lätt ta dig till med buss 4, 56 eller 76. Vår stora nyrenoverade entré Hangaren har kvällsöppet och det är i de två studior som finns där som konserterna kommer äga rum. Fri entré, bar finns. Det blir en härlig kväll i livemusikens och vårens tecken. Dörrarna öppnar kl 18:00.

Konserterna direktsänds i P2. Programledare är Sara Norling, Pierre Martin och Esmeralda Moberg. Vi ses!

Här är en  med musik av Cecilia Zilliacus, Oskar Ekberg och Erik Lindeborg! Och här är en inspelning med Padik som gjordes 2001 i Radiohuset:

21 mars är för övrigt Johann Sebastian Bachs födelsedag (och har nyligen utsetts av Europeiska radiounionen till "European Early Music Day")!

Cecilia Zilliacus vann Solistpriset 1997, och samma år vann hon den nordiska Solistbiennalen i Trondheim. Zilliacus utsågs till P2:s artist under säsongen 1997–98, och etablerade sig snabbt i främsta ledet bland svenska solistnamn. Hon framträder regelbundet som solist med ledande orkestrar i Sverige, Norden och Europa. Bland dirigenter hon arbetat med finns Andrey Boreyko, Okko Kamu, Leif Segerstam, Eri Klas, Arvo Vollmer, Daniel Harding, Joseph Swensen med flera. Hon är representerad på ett flertal skivor, bland annat tillsammans med pianisterna Anders Kilström respektive Bengt-Åke Lundin – med vilken hon vann en Grammis 2000 – samt med Västerås Sinfonietta. Hon har en stråktrio tillsammans med Johanna Persson och Kati Raitinen som kallar sig ZilliacusPerssonRaitinen. Två av gruppens skivor har vunnit Grammisar.

Oskar Ekberg, född 1977, är en av sin generations mest uppskattade svenska pianister. Han studerade piano vid Musikhögskolan i Gbg och vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, huvudsakligen för prof. Mats Widlund. Debutkonserten skedde år 2003 med Prokofjevs pianokonsert nr 2 med Sveriges Radio Symfoniorkester. Konserten uppmärksammades i svensk press, och alltsedandess är Oskar en efterfrågad solist och kammarmusiker. Han har konserterat i alla de nordiska och baltiska länderna, Storbritannien, Österrike, Tyskland, Ryssland, Holland, Schweiz, Frankrike och Japan. Svensk pianomusik ligger Oskar varmt om hjärtat. Hans arbete med att föra fram Johan Helmich Romans klavermusik innefattar förutom den första inspelningen på piano av sviterna även forskning och redaktörskap för nyutgivning av Romans klavermusik.

Padik gör music som reflekterar kulturen i Balochistan, en region i sydöstra Iran. Gruppen består av sångaren Rostam Mirlashari, multiinstrumentalisten Abdul Rahman Surizahi, percussionisten Fredrik Gille och fiolspelaren Anne Hytta. Läs mer på Padiks hemsida: www.padik.se

Erik Lindeborg är pianist och kompositör. Hans senaste skiva Salonul Magic är en samling kärlekssånger inspirerade av Transsylvaniens berg och byar. Det innehåller piano, melodica, synth, röst, gitarr, kontrabas och slagverk. Läs mer på www.eriklindeborg.com

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
  Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Läs mer på sverigesradio/support

  Sveriges Radios Webbspelare

  Du kan starta och stoppa webbspelaren med alt + 8

  Ljudkvalitet:
  --:--
  --:--